KRIZA

Zbog problema s migrantima situacija u Bihaću bi mogla eskalirati

Fena

16.4.2018

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić organizirat će u srijedu sastanak na koji su pozvane sve nadležne kantonalne, federalne i državne institucije, kako bi oformili "krizni štab" koji bi problem migranata stavio pod kontrolu.

Fazlić je u razgovoru za Fenu kazao da je evidentno da Bihać ima problem s migrantima. Naglasio je da nema informaciju koliko migranata trenutno boravi u Bihaću, jer stalno dolaze i odlaze, ali da, prema saznanjima nevladinih organizacija, uglavnom dolaze s područja Bliskog istoka.

- Pokušavamo da se organiziramo, da uspostavimo kontakt s Ministarstvom civilnih poslova BiH, Ministarstvom sigurnosti i ostalim nadležnim institucijama - naglasio je Fazlić.

Istaknuo je da sami ne mogu riješiti taj problem u Bihaću i Velikoj Kladuši, bez učešća države.

- Bojim se da bi situacija mogla eskalirati. Već su zabilježeni slučajevi da su migranti provaljivali u kuće, skladišta i vikendice kako bi našli smještaj - naglasio je.

Poručio je da imaju i humanitarni problem, jer tim ljudima niko ne pomaže osim određenih nevladinih organizacija.

"Avaz" je među prvima pisao o problemu ilegalnih migranata. Prošle sedmice objavili smo kako je od 2016. godine broj, uglavnom, ilegalnih migranata u BiH u konstantnom porastu. Prema zvaničnim podacima Službe za poslove sa strancima, u prva tri mjeseca 2018. godine 253 takve osobe, od čega ih je 30 posto iz Sirije, podnijele su zahtjeve za azil u našoj državi.

U istom periodu u BiH ih je ušlo čak 1.138. Ako preračunamo, to znači da u BiH od 1. januara 2018. godine, u prosjeku, dnevno ulazi skoro 13 ilegalnih migranata. Prema brojnosti, Sirijce slijede migranti iz Libije te Afganistana.

Neven Crvenković, portparol UNHCR-a za jugoistočnu Evropu, potvrdio je za naš portal tačnost navedenih podataka.

- Tokom cijele prošle godine imali smo ukupno 376 zahtjeva migranata za azil, a u 2016. svega 79. Dakle, to već govori o evidentnom povećanju broja migranata u BiH - kaže Crvenković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.