BH. BLAGO Legenda o mladoj Banjalučanki i dalje živi

Spomenik Safikadi bit će pravi hram ljubavi

G. DAKIĆ
19.04.2018 08:13

Foto: Neugledni grob danas predstavlja ruglo u gradu

Mlada Banjalučanka Safikada zaljubila se u vojnika koji je služio u tvrđavi Kastel. Ljubav je bila uzajamna. Vojnik kojeg je Safikada toliko voljela otišao je na daleki front. Ubrzo nakon njegovog odlaska stigla je vijest da je njen voljeni izgubio život.  

Safikada je u najljepšem svadbenom ruhu pohitala pred top na tvrđavi Kastel koji je svaki dan označavao podne i tako je otišla u smrt da bi vječno bila sa svojim voljenim...

Trgovina suvenira

Priča o Safikadi najpoznatija je banjalučka legenda, a jedini njen ostatak predstavlja neugledni Safikadin grob koji se nalazi prekoputa Kastela. Zaljubljeni na njenom grobu pale svijeće i godinama upozoravaju da je mali spomenik nesretnoj ljubavi skoro pa ruglo.

A kako navode iz Turističke organizacije Grada Banja Luka, to bi se uskoro moglo promijeniti. Dodaju da će grad na Vrbasu dobiti „Hram ljubavi“ posvećen Safikadi.

  • Mladi uz grob pale svijeće
    Mladi uz grob pale svijeće

„Hram ljubavi“ zapravo će predstavljati uređenje groba, ali i postavljanje spomenika i popratnih sadržaja, kao što su trgovina suvenira, štampanog materijala i svijeća i ljubavnih katanaca.

Bez granica

- Spomenik Safikadi bit će svojevrstan hram ljubavi, gdje će banjalučka legenda promovisati ljubav kao univerzalnu vrijednost koja ne poznaje granice – kazali su iz Turističke organizacije.

Nađeni ostaci skeleta

Na mjestu za koje se pretpostavlja da se tu nalazi Safikadin grob arheološkim istraživanjima osamdesetih godina prošlog stoljeća nađeni su ostaci ljudskog skeleta. Naučnici su utvrdili da se sarkofag može smjestiti u 16. stoljeće.

Oglasi

NA VRH