SARAJEVO

Latić: Hasan Čengić je glavni lik ove knjige

S današnje promocije u „Skenderiji“ ( A. Kuburović)

Piše: A. ČENGIĆ

21.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

(Foto: A. Kuburović)

Knjiga „Orwelovo Sarajevo“ uglednog bošnjačkog intelektualca i urednika portala „The Bosnia Times“ Nedžada Latića promovirana je danas u Sarajevu. Promocija je održana u Centru „Skenderija“, gdje je u toku 30. sarajevski sajam knjige.

Nadziru nas

Moderator promocije Šejla Hukara je istakla da je kao lektorica imala čast prva pročitati rukopis knjige i da je kao čitalac osjetila autorovu ljubav i požrtvovanost dok piše knjige i tekstove o Sarajevu.

Mladi novinar Suad Beganović je kazao da se autor koristio memoaristikom te mirakulima i duhovnim motivima kako bi istakao duh Sarajeva, a isto tako koristio se i faktografijom koja ukazuje na aktualnu vjersku elitu, posebno na Hasana Čengića, koja je kontrolirala donacije iz islamskih zemalja i izgradila čitav lanac ili sistem građevina kojima je okupirala grad.

- Latić čitaoca vodi do posljednje priče u knjizi pod naslovom „Faradajev kafez“, kojom kruniše tezu da smo nadzirani i da nas moćnici ponovo promatraju i nadziru u ovom gradu - poentirao je Beganović.

Latić je kazao da bi se isplatilo i da je knjigu napisao da bi je pročitao samo mladi novinar Beganović.

- Ova knjiga i jeste pisana za Beganovićevu generaciju koja će se morati „fajtati“ s režimom „čelo u čelo“ i stoga sam baš njega odabrao za promotora. Prije četiri godine objavio sam knjigu „Sarajevski armagedon“, u kojoj je jedan od glavnih likova Sebija Izetbegović. U ovoj knjizi glavni lik je Hasan Čengić. Na taj način se „Orwelovo Sarajevo“ nadovezuje na „Armagedon“ jer su gospođa Izetbegović i Čengić dva noseća, možda i glavna stuba režima – naveo je Latić.

Ljudska prava

Knjiga „Orwelovo Sarajevo“ će, istakao je Latić, zasigurno izazvati polemike jer su tvrdnje o „nadziranju“ građana Sarajeva s visokih novosagrađenih građevina, pa čak i s munara, vrlo senzacionalne u kontekstu zloupotrebe i kršenja općih ljudskih prava, odnosno svemoći režima, kako on naziva SDA i jedno krilo Islamske zajednice.

Uhelaćen grad

Latić je na promociji kazao da je Sarajevo uhelaćeno, i to muslimanskim novcima.

- Uhelaćeno! Zašto? Zato što oni nisu transparentni, zato što su ilegalni, zato što je to pranje para, zato što je to kusur! To je kusur donacija od rata. Određeni moćnici su bez ikakvog plenuma, bez ikakve dozvole to omogućili – potcrtao je Latić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.