STIGAO I DODIK

Nekoliko stotina građana Banje Luke traži da se saopće rezultati istrage o smrti Davida Dragičevića

O. MATAVULJ

23.4.2018

Stotinjak građana, među kojima i predsjednik RS Milorad Dodik, okupilo se jučer ispred zgrade Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci, tražeći pravdu za Davida Dragičevića (21), čije je tijelo 24. marta pronađeno na ušću Crkvene u rijeku Vrbas.

Davidov otac Davor Dragičević rekao je da je Tužilaštvo "najveće zlo ove države", navodeći da se s tim slaže i predsjednik RS, čiji je dolazak shvatio kao podršku njegovom nezadovoljstvu dosadašnjim radom Tužilaštva.

- Tužilac Dalibor Vrećo je uzeo ovaj slučaj i više ne znam ništa. Ne daju mi nijedan dokument, a bez njih do pravde ne mogu doći. Nijednom me nisu pozvali i upoznali s dokazima s kojima raspolažu, a ne daju mi ni fotodokumentaciju obdukcije. Jedino što sam zvanično dobio je potvrda o smrti. Zar je normalno da ne znam ni ko je pronašao tijelo mog sina - pitao se Davor.

Niko iz Tužilaštva se okupljenima nije obratio, a otac je ponovio da su svi koji skrivaju informacije saučesnici u zločinu.

- Psihički nas ubijaju sve. Našu djecu, braću, sestre... - kaže Davor.

On je poručio da je ponosan na sve koji su podržali grupu i probudili Banju Luku da se bori za pravdu. Tvrdi da je zadovoljan novom istragom koju je pokrenuo UKP MUP-a RS.

- Ja u njoj aktivno učestvujem, ali o detaljima ne mogu govoriti. To je potpuno nova istraga, koja ide u dobrom pravcu. Nadam se da će nadležni brzo otkriti krivce i da će im suditi, jer nije na nama da to radimo - rekao je Davor.

Okupljeni su pred Tužilaštvom pjevali Davidovu pjesmu "Klinac iz geta" i skandirali "pravda za Davida" sa stisnutom pesnicom prema nebu, da bi potom Tužilaštvu uputili zvižduke.

Novi snimak

U javnosti se pojavio novi snimak na kome se vidi da je u noći nestanka, 18. marta, David u 2.29 časova bio ispred "Boske". Na snimku se vidi da je tu razgovarao s pet nepoznatih mladića pa je njegov otac i grupa "Pravda za Davida" ponudila nagradu svakom ko ima informacije o njihovom identitetu. Snimak je dodatno probudio sumnje u dosadašnju istragu jer vrijeme na njemu, ukoliko je tačno, dovodi u pitanje policijsku verziju događaja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.