BIH

Uručena prestižna nagrada sarajevskom Muzeju ratnog djetinjstva

Piše: S. D.

25.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Osnivaču i direktoru Muzeja ratnog djetinjstva u Sarajevu Jasminku Haliloviću jučer je u Strazburu uručena Muzejska nagrada Vijeća Evrope za 2018. godinu (The 2018 Council of Europe Museum Prize). Ovo priznanje dodjeljuje Komitet za kulturu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE). 

Muzej ratnog djetinjstva dobio je bronzanu statuu "La femme aux beaux seins" Joana Miroa, koju će zadržati godinu prije nego što je preda narednom muzeju pobjedniku. 

Ova prestižna nagrada dodjeljuje se od 1977. godine muzejima koji su napravili izuzetan doprinos razumijevanju evropskog kulturnog naslijeđa, a do sada su je dobili neki od najznačajnijih evropskih muzeja, poput Liverpool Museuma, Jewish Historical Museuma, The Bavarian National Museuma, Portimao Museuma... 

Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu jedinstveni je muzej u svijetu koji čuva hiljade priča i uspomena djece. 

Sa sinoćnje dodjele: Haliloviću uručeno priznanje

Inače, kada je krajem prošle odlučeno da će ova nagrada biti dodijeljena Muzeju ratnog djetinjstva, ova ustanova je pohvaljena za apolitičnost i nastojanje da popuni praznine u dokumentiranju ratnih iskustava iz dječije perspektive.

U obrazloženju nagrade žiri je istakao da se ''radi o istinski inspirativnoj inicijativi pokretača Halilovića" te "poseban potencijal ovog muzeja da bude snažan, samoodrživ model građanske inicijative te primjer koji može biti repliciran širom svijeta".

Muzej ratnog djetinjstva jedini je svjetski muzej koji se bavi isključivo istraživanjem iskustva odrastanja u ratu, temeljen je na knjizi "Djetinjstvo u ratu: Sarajevo 1992.-1995." autora Jasminka Halilovića.

Ceremoniji dodjele nagrade prisustvovali su između ostalih predsjedavajući Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) Mišel Nikoleti (Michele Nicoletti), komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović, članovi delegacije BiH u PSVE Damir Arnaut, Milica Marković i Senad Šepić, stalni predstavnik BiH pri Vijeću Evrope ambasador Predrag Grgić te brojni drugi članovi PSVE-a, predstavnici grada Strazbura i diplomatskog kora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.