PROJEKTI

Berton u Mostaru otvorio studentsku konferenciju MOSTIMUN

Piše: M.H.

25.4.2018

Već desetu godinu zaredom studenti Univerziteta "Džemal Bijedić" i Sveučilišta u Mostaru uspješno organiziraju jedan od najvećih studentskih projekata u BiH.  

Riječ je o međunarodnoj studentskoj konferenciji MOSTIMUN, koja se temelji na simulaciji rada UN-a, a koju je danas u Mostaru, pred oko 80 učesnika iz BiH i svijeta, svečano otvorio šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Bruse Berton (Bruce).

Delegati će, kao i svake godine, do nedjelje, kada se konferencija završava, raspravljati o gorućim temama kao što su pitanja vezana za UN-ove operacije održavanja mira u svijetu, izraelsko-pakistanske sukobe, jemenski građanski rat, izolaciju Katara, saradnju EU u području sigurnosti i odbrane i slično.

- Sretan sam da sam ovdje, da proslavimo zajedno 10. godišnjicu MOSTIMUN-a u Mostaru. Ovdje je vrlo impresivna grupa mladih ljudi koji dolaze iz raznih mjesta i radujem se onom što ću čuti od njih - kazao je Berton.

Istakao je da je ova konferencija idealna prilika za mlade da se više educiraju u oblasti međunarodnih odnosa i da eventualno razmotre i karijeru u tom smjeru.

- Još više od toga, naučit će koja su to ključna pitanja u svijetu koja brinu sve nas i kako je, ustvari, svijet mali kada se razgovara o takvim problemima. Mostar je perfektno mjesto za to jer simbol Mostara su njegovi mostovi koji predstavljaju zajedništvo i zajednički rad - naveo je Berton, dodajući da je rad s mladima jedan od prioriteta OSCE-a.

Portparol MOSTIMUN-a Gabrijela Arapović naglasila je da poseban značaj ovom projektu daje saradnja studenata s oba mostarska univerziteta.

- Na taj način uspostavljamo dijalog i predstavljamo Mostar u boljem svjetlu, a BiH stavljamo u fokus kao mjesto traženja rješenja za goruće probleme u svijetu - istakla je Arapović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.