BIH

Doboj: Protestna šetnja u znak sjećanja na ubistvo Branislava Garića

Čelništvo SDS-a na čelu kolone ( H. Čalić)

Piše: H.ČALIĆ

26.4.2018

Na osnovu odluke Gradske skupštine Doboja od 28. februara ove godine, danas je OO SDS Doboj organizirao mirnu protestnu šetnju glavnom ulicom u Doboju.  

Njima su se pridružili i brojni građani Doboja, čime su iskazali svoje nezadovoljstvo oslobađajućom presudom ubice Branislava Garića, predsjednika SDS-a Doboj, koje se dogodilo 26. aprila 2009. godine.

Kolona građana koji su nosili brojne transparente kojim su osuđivana ubistva u RS, posebna ona nerasvijetljena i ona koja nisu procesuirana, zaustavila se ispred Policijske uprave Doboj, a ne ispred Okružnog tužilaštva.

Medijima su se obratili zamjenik gradonačelnika Doboja Nebojša Marić i predsjednik SDS-a RS Vukota Govedarica. Iako je bio u koloni, gradonačelnik Doboja Obren Petrović nije se obratio.



Iskazali nezadovoljstvo zbog oslobađanja ubice Branislava Garića 

- Kada vidim šta se sve dešavalo u slučaju ubistva Branislava Garića, zaključuje se da je predsjednik SDS-a Doboja ubijen na svirep način, a da za ubistvo niko nije odgovarao. Iskren da budem, nisam zadovoljan kako rade pravosudne institucije BiH i RS u pojedinim slučajevima, pa ih pozivam da budu ljudi koji rade u interesu svoje zemlje. Neka svako radi svoj posao - kazao je Vukota Govedarica. 

Inače, Branislava Garića, predsjednika OO SDS-a Doboj i potpredsjednika SDS-a RS, na današnji dan prije devet godine hicima iz pištolja je ubio dobojski poduzetnik Rajko Savić. Ubistvo se dogodilo u kancelariji SDS-a u Doboju.

Savića je Okružni sud u Doboju oslobodio krivice za ubistvo na osnovu izvještaja sudskih vještaka medicinske struke, koji su dokazali da je Savić ubistvo počinio u stanju psihičke poremećenosti. Presudu Okružnog suda u Doboju godinu kasnije potvrdio je i Vrhovni sud u Banjoj Luci, pa je vlasnik građevinske kompanije postao slobodan čovjek.

Danas su demonstranti u Doboju nosili transparente na kojima je između ostalog pisalo: ''Brano, Vukelić, David, ko je sljedeći'' i “Pravda za Davidovića”. Bez ijednog incidenta, nekoliko stotina demonstranata potom se razišlo.

(VIDEO: Hasan ČALIĆ)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.