BIH

Na Praznik rada, otišao je jedan od najboljih radnika koje je Livno imalo

A. Kamber

Piše: A. K.

1.5.2018

Nakon duge i teške bolesti, posljednjeg dana aprila 2018.godine, u 74.godini, preminuo je poznati livanjski biznismen i osnivač i čelnik DF-a za Livanjski kanton, Niko Baković - Bajin, koji je bio nastanjen i imao poslovni objekt u selu Guber. 

Sahranjen je na mjesnom groblju u Rapovinama, 1.maja, na Međunarodni praznik rada, a na bolji svijet, uz članove najuže porodice, ispratile su ga brojne bivše radne kolege, njegovi radnici, prijatelji, poznanici, komšije...  

Baković je dugi niz godina radio u predratnom livanjskom TP „Opskrba“ i bio jedan od najboljih poslovođa, ali i prodavaca. I na sam dan smrti brojni su se Livnjaci prisjećali koliko im je puta izišao u susret kao poslovođa u "Opskrbi", dajući im skupu tehničku robu na poček, što je činio i kasnije u "Lesnini", koju je vodio u Livnu dok se nije teško razbolio.

Baković je jedan od najboljih primjera kako se mukotrpnim radom postaje uspješan privrednik. Premda je prije rata imao odlično radno mjesto u TP „Opskrba“, te jedno vrijeme predavao i trgovcima stručne predmete u školi, on, kao čovjek sa sela, nikada nije zanemarivao poljoprivredu, obrađujući veće površine zemlje i držeći farmu krava, što je njegovoj porodici donosilo dodatne zarade. Kao čovjek bio je dobričina i pomagao, koliko je mogao, onima kojima je trebalo.

A, da bi i svom rodnom kraju pomogao da se ekonomski i u svakom drugom pogledu stabilizira, posljednjih godina se i politički aktivirao osnivajući Demokratsku frontu u Livnu i Livanjskom kantonu, na čijem je čelu bio dok se nije razbolio, sam finansirajući većinu aktivnosti stranke i okupljajući u zajednički front sve istinske livanjske, duvanjske, glamočke...demokrate, bez obzira na naciju i vjerska opredjeljenja. 

Niku su u Livno dolazili podržati i poznati ljudi iz drugih krajeva BiH, među kojima često i akademik prof.dr.Slavo Kukić.

Ispraćen je uz katolički obred i zvuke truba, koje, umjesto da su mu svirale prvomajski uranak, odsvirale su kompozicije za vječni Nikin počinak. 

Zbog Nikine sahrane brojni Livnjaci su se odrekli u cjelosti prvomajske fešte, ili je na koji sat prekinuli, da bi na vječni počinak ispratili jednog od najvećih radnika koje je Livno imalo.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.