BIH

Otkud ubicama Hamasovog inžinjera bh. pasoši?

Zavahri ubijen ispred svoje kuće

Piše: E. T.

3.5.2018

Ministarstvo pravde Tunisa saopćilo je da su osobe koje se sumnjiče za ubistvo Muhameda Zavahrija, Hamasovog inžinjera za dronove, koristile pasoše Bosne i Hercegovine. 

Kako je objavio Jerusalem Online, dvije osobe koje se sumnjiče za ubistvo Zavahrija u Tunis su ušle koristeći bh. pasoše, a inžinjer je ubijen u blizini kuće u gradu Sfaks u decembru 2016. godine.  

- Pripreme za ubistvo počele su dvije godine ranije. Dvije osobe sa bh. pasošima unajmile su dva stana i automobile u Tunisu četiri mjeseca prije ubistva. Na dan ubistva pratile su Zavahrija do kafića koji se nalazio u blizini njegovog stana. Kada je Zavahri otišao i sjeo u automobil, jedan od njih dvojice mu je prišao i upucao ga – objavio je Jerusalem Online.

Kako je za naš list objasnio bivši uposlenik bh. sigurnosnih struktura, ubice su mogle nabaviti pasoš u bilo kojoj ambasadi BiH.

- Ako su to bili validni pasoši, agenti tog kalibra mogli su lako nabaviti bilo čije državljanstvo. Na institucijama BiH, nadležnim ministarstvima sada je da speru ljagu sa sebe, odnosno da objasne kako je moguće da su ubice koristile naše pasoše - otkriva naš sagovornik.

Zavahri je bio tuniski pilot, služio je kao šef civilne avijacije južnog dijela Tunisa i obučavao mlade da upravljaju bespilotnim letjelicama.

U aprilu ove godine, ubijen je inžinjer koji je sarađivao s Hamasom u glavnom gradu Malezije. Njegova porodica i Hamas kazali su da je to učinio Mosad. Dr. Fadi Muhamed el-Bataš ubijen je s više metaka dok se vraćao kući iz lokalne džamije. 

Izrael je negirao tvrdnje i sugerirao da je ubistvo povezano s neriješenim računima između suprotstavljenih terorističkih frakcija.

Crnadak: Provjerit ćemo navode  

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, kazao je da nije upoznat sa saopćenjem ministarstva pravde Tunisa.

- Provjerit ćemo o čemu se radi i zauzet ćemo zvaničan stav o tim navodima - kazao je kratko ministar Crnadak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.