HRVATSKA STRANKA

Skopljaković: Bit ću kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva

Vijesti.ba

3.5.2018

Predsjednik Hrvatske stranke Božo Skopljaković kazao je da će se kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

- Hrvatska stranka je u intenzivnim razgovorima s hrvatskim strankama zainteresiranim za saradnju i zajednički izlazak na predstojećim izborima, a to su stranke koje se zalažu za jednakopravnost Hrvata na cijelom prostoru BiH, a ne samo na jednom njenom dijelu. S obzirom na novonastalu situaciju i veliki broj kandidata za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, odlučio sam se i sam kandidirati na narednim izborima za tu poziciju - potvrdio je Skopljaković.

Komentirao je i današnji sastanak lidera stranaka u FBiH s predstavnicima međunarodne zajednice o izmjenama Izbornog zakona.

- Temeljno pitanje, o kojem se, nažalost, neće raspravljati, jesu presude Evropskog suda za ljudska prava, koje su zapravo presude Ustavu BiH, te ujedno i nalog kreatorima da prilagode Ustav BiH s EU konvencijom o ljudskim pravima. Druga stvar koju je potrebno reći jeste selektivno zalaganje za realizacijom pojedinih odluka ili presuda Ustavnog suda BiH. 

Postavlja se pitanje da li bi uopće bilo ovoliko presuda Ustavnog suda BiH, da su od samoga početka realizirane sve presude Evropskog suda za ljudska prava, a i sve odluke Ustavnog suda, redoslijedom kako su donošene. Ovako vidimo da su neke odluke Suda ključne i od životnog značaja, a neke nisu vrijedne spomena.

Teško se može očekivati dogovor onih koji su BiH doveli u ovakvu tešku poziciju. HS ne podupire izjednačavanje nadležnosti Doma naroda FBiH s Vijećem naroda u RS. Hrvatska stranka se zalaže za obrnuti proces, usklađivanje i dovođenje Vijeća naroda u RS na sadašnju ustavnu razinu i poziciju Doma naroda Parlamenta FBiH. To bi omogućilo da Bošnjaci i Hrvati u RS imaju veći utjecaj u odlučivanju o važnim pitanjima od vitalnog nacionalnog interesa, što nije slučaj sada - kazao je Skopljaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.