IZJAVE

Dodik: Tražim međunarodnu istragu o oružju u Federaciji, Izetbegović skreće pažnju s Erdoanovog mitinga

Vijesti.ba

3.5.2018

Predsjednik RS Milorad Dodik u izjavi za Vijesti.ba otkrio je da će inicirati formiranje komisije koja treba utvrditi gdje se skladište tajno proizvedeni oružje i municija u FBiH.

- Bilo bi dobro da Bakir Izetbegović odgovori na to pitanje. Mi ćemo insistirati na tome, dakle, tražimo uspostavljanje međunarodne komisije koja će utvrditi gdje se skladište tajno proizvedeni oružje i municija. Ukoliko ne prihvataju da to bude komisija Vlade RS i Federacije BiH, neka to bude međunarodna komisija, u čijem sastavu će biti Srbija i Rusija, a oni neka stave koga hoće s druge strane. Samo je važno da se utvrdi istina - poručio je Dodik.

Na pitanje Vijesti.ba kada će inicirati formiranje ove komisije, predsjednik RS rekao je da "iniciram sada i dajem vam ekskluzivnu izjavu".

Osvrnuo se i na intervju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, u kojem je između ostalog govorio o ruskom utjecaju u BiH te nedavnoj posjeti visoke ruske zvaničnice Valentine Matvijenko Sarajevu i Banjoj Luci i porukama koje je uputila.

Izetbegović je, između ostalog, rekao da Rusiji imponira prorusko ponašanje Milorada Dodika, ali da ovoj državi ne bi trebalo biti u interesu destabiliziranje regiona.

- Izetbegović to radi zbog sebe. Mislim da ne pogađa temu, osim što za svoj konzum pokušava da izmišlja stvari. Valentina Matvijenko važan je čovjek Ruske Federacije, a razgovarali smo isključivo o temama interesantnim za odnose dvije zemlje. Ništa tu nije bilo niti je urađeno protiv BiH. Vjerovatno Izetbegović pokušava da skrene pažnju s najavljenog mitinga koji hoće njegov "otac nacije" da organizira u Sarajevu 20. maja. Ja o tome neću pričati, neka on radi šta hoće - poručio je Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.