BIH

Haračić o montiranim mailovima: U laži su kratke noge

Avaz.ba

7.5.2018

Bivša članica DF-a Amra Haračić medijima je proslijedila dodatna pojašnjenja u vezi s, kako tvrdi, montiranim mailovima.

Podsjećamo, nju su njene bivše kolege, na osnovu tih mailova, optužili da je svoj mandat nudila predsjedniku Pokreta demokratske akcije Mirsadu Kukiću i predsjedniku Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Tuzlanskog kantona Enveru Bijediću.

Te navode je odmah demantirala i najavila tužbu protiv DF-a.

- Ja Vas molim da objavite i sljedeće raskrinkavanje, nakon što sam se posavjetovala sa IT stručnjakom. Da su u laži kratke noge, brzo se pokazalo, pa tako i ovaj pokušaj montiranja e-mail prepiske, koji je prvobitno bio objavljen u komentarima na portalu klix.ba, kasnije izbrisan, nakon što su kreatori uvidjeli neke od svojih grešaka - napisala je Haračić u novom saopćenju, ističući da je mail koji je objavila u demantiju, zapravo mail koji razotkriva cijelu prevaru (fotografija u galeriji).


- Kada razgovaramo kroz isti mail s nekom osobom, koristeći stalno opciju "replay", mailovi se nadovezuju. Ovdje se radi o imitaciji konverzacije, ali je greška u datumu, jer datum diktira Mail Server. Za one koji ne znaju, prvi mail je onaj unutrašnji i kreće se prema vani. Mail je lažni i vjerovatno je kreiran kroz Inspect Element, što može svako učiniti kroz svoj browser. Datume ispisuje web-server, a ne računar korisnika. Korisnik na svom računaru može imati pogrešan datum, server ipak šalje svoj datum. Mailovi ne postoje, prekucani su u browser i napravljen Pin Screen - pojasnila je.

- Svjesni greške koju su napravili, ostale montirane e-mailove sijeku, ne prikazuju cijelu konverzaciju, zanimljivo da ni na jednom mjestu nema odgovora dotične gospode s kojima sam navodno komunicirala. Osim navedenog, u montiranim mailovima koje su portali objavili, potpis na kraju maila nije isti kao potpis koji ja inače koristim u mail korespondenciji kada šaljem s računara. Kako je sve lako montirati, vidljivo je na sljedećoj fotografiji (u fotogaleriji). Pošto danas, u toku dana, stižu poruke podrške sa svih strana, jedna od takvih je i sljedeća montaža e-mail prepiske Željka Komšića i Tarika Arapčića, ali puno profesionalnije odrađena od one DF-ove montaže. Čak je i laganog sadržaja, pa je pomalo zanimljiva i s tačnim datumima - zaključila je Haračić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.