SANIRAJU SE ŠTETE

Ogorčene Maglajlije: Mi više nemamo snage

N. Br.

7.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Nakon nevremena koje je područje općine Maglaj pogodilo u noći sa subote na nedjelju, još se otklanjaju posljedice.

Na dijelu općine Maglaj proglašeno je i stanje prirodne nesreće. Stručne komisije su na terenu kako bi se evidentirale štete nastale na infrastrukturi, stambenim i pomoćnim objektima, te u poljoprivredi.

Poplavljeno je više od 100 objekata, zbog uništenog puta Bistrica – Ravna, još je u prekidu komunikacija sa selima Ravna i Oruče, a najviše su pogođene mjesne zajednice Bijela Ploča i Jablanica, gdje je poplavljeno 60 kuća, a srušena su i tri mosta.

Ovakvu katastrofu ne pamte ni najstariji mještani ovih naselja. Za sve, kažu, da je kriv ljudski faktor.

- Šume su isječene, kanali neočišćeni i zatrpani, rijeke nemaju svoj prirodni tok - rekao nam je jedan mještanin Jablanice.

Po ko zna koji put poplavljena je i kuća Saliha Klobodanovića na Bijeloj Ploči.

- Za sve ovo krivi su ljudi. Brana na Jablanici ničemu ne služi. Mi godinama tražimo da se ona ukloni, ali ništa. Tražit ćemo i dalje - priča nam Klobodanović i dodaje da su mu poplavljene kuća i okućnica.

- Trebat će mi dvije godine godine da opet dođem sebi - kaže nam Salih kroz suze.

Uništeno prizmelje kuće porodice Karabegović

Usljed obilnih padavina, poplavljena je i kuća porodice Karabegović, sestara Semije i Ahtabe.

Kako je kuća dosta niža od nivoa mjesnog puta, sve oborinske vode slijevale su se i dvorište, a u kući je bilo pola metra vode. Ahtabu Karabegović zatičemo kako čisti i mete oko kuće. Na štrikovima se suši tek oprani veš, a Ahtaba pokušava spasiti i nešto namještaja.

Kako nam kaže, namještaj je nov kao i bijela tehnika, a kupljeni su prije mjesec.

- Mi više nemamo snage. Ni sami ne znamo koji je ovo put da nas poplavi. Nismo se kako treba ni oporavili od poplava prije četiri godine, a evo opet. Čistimo već drugi dan, perem. Bašta nam je sva stradala. Šta će biti, ne znamo, a loše vrijeme, kažu, bit će cijeli maj - priča nam Ahtaba kroz suze i dodaje da je narušenog zdravlja i već dugo na bolovanju.

- Prijavila sam štetu. Nadam se da će se naći neko i da nam pomogne - kaže nam Ahtaba.

Maglaj posjetio i premijer Galijašević

Kako bi se upoznao sa stanjem nakon vremenske nepogode, Maglaj je posjetio i Miralem Galijašević, premijer ZDK, zajedno s direktorom Kantonalne uprave civilne zaštite Dževidom Aličićem i ministrom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Himzom Smajićem.

Kako je naglašeno, nastale štete daleko premašuju mogućnosti općinskog budžeta, pa se pomoć očekuje i od viših nivoa vlasti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.