TUŽAN DAN

U Hemlijašima kod Kalesije klanjana dženaza za osam ubijenih i spaljenih Bošnjaka

F. SINANOVIĆ

8.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

U Hemlijašima kod Kalesije danas je klanjana kolektivna dženaza za osam ubijenih i zapaljenih Bošnjaka. Svi oni su ubijeni i zapaljeni u štali na današnji dan, 8. maja 1992. godine. Ubili su ih komšije Srbi. 

Dženazu je predvodio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Prije same dženaze položeno je i cvijeće na mezar Senada Hodžića Mehdina – poznatijeg kao "Crni Labud", koji je ukopan kod džamije u Hemlijašima.

Nakon klanjanja dženaze, prisutnim vjernicima obratio se muftija Vahid ef. Fazlović.

- Ljudski um ne može podnijeti takav zločinački čin – čin spaljivanja ljudi. Teško nam se pomiriti da u ovoj zemlji mogu živjeti takvi izrodi, ali to je istina. Mi smo muslimani i naša vjera, naš šerijat, nam ne dozvoljavaju da radimo takve zločine. Kad palimo vatru koja nam je potrebna, moramo voditi računa da tu nema kakvog mrava. To smo mi, muslimani. To su Bošnjaci, to je Bosna. Allah je pripremio svoj oganj za one koji su činili zločine. Molimo Allaha da primi našu braću među šehide, da smiri njihove duše. Oni koji su počinili zločin, nikada neće biti mirni ni na ovom ni na budućem svijetu - kazao je muftija Fazlović.

Dženazi su prisustvovali članovi porodica, rođaci, komšije, kalesijski imami, general Salih Malkić, kalesijski načelnik Sead Džafić...

Mihneta Halilović je iz Danske došla na dženazu ocu Ismetu Turkiću.

- Bilo nas je petero, tri sestre i dva brata. Jedan brat nije dočekao dženazu svog oca. I njemu je dženaza klanjana na današnji dan prije devet godina, 8. maja 2009. godine. Nekoliko dana nakon zločina, brat je došao na lice mjesta i kada je vidio te užasne slike, doživio je infarkt od kojeg se nikad nije oporavio.

Ibran Vildić (1964.) danas je klanjao dženazu ocu Ibrahimu, bratu Pašanu, amidži Muji i dajdži Ibrahimu Turkiću.

- Konačno smo dočekali ovaj dan, da im kao ljudima klanjamo dženazu. Nažalost, još niko nije odgovarao za ovaj ratni zločin. Nadam se da će zločince stići kazna - kazao je Ibran Vildić, koji je prilikom ukopa ubijenih Bošnjaka zemlju bacao čas na jednu stranu, čas na drugu, čas na kabur oca Ibrahima, čas na kabur brata Pašana.

Dženazi je prisustvovao i Alija Ibrišević, jedini preživjeli među deset Bošnjaka koji su bili zatvoreni u štali. Požar u štali preživio je i Omer Mehmedović, ali je on poslije rata umro. Alija Ibrišević je cijeli dan odgovarao na pitanja novinara. Prisjećao se svih detalja, između ostalih, da su govorili kad su ih zarobili: ''Kolji baliju, od jedne do sto kila.''

Osim osam mezara za osam ubijenih i spaljenih Bošnjaka, iskopan je i deveti mezar, koji će imati funkciju kosturnice, a u njega će biti spušten tabut sa neidentificiranim posmrtnim ostacima pronađenih tijela, zatim odjeća i drugi pronađeni predmeti.

Danas su u Hemlijašima ukopani: Pašan (Ibrahim) Vildić (rođen1966), Ibrahim (Salkan) Vildić (1935), Mujo (Salkan) Vildić (1939), Mustafa (Hrusto) Vildić (1946), Smajil (Alija) Vildić (1940), Nedžib (Osman) Zulić (1934), Ibrahim (Emin) Turkić (1930) i Mustafa (Kadro) Kuduzović (1925).



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.