BIH

Brojni gosti na naučnom skupu o fojničkoj Ahdnami

Naučni skup okupio predstavnike svih religija u BIH

K.T.

9.5.2018

U Kiseljaku je danas otvoren naučni skup o fojničkoj Ahdnami, koji je okupio predstavnike kršćanske, islamske i pravoslavne religije, ali i predstavnike judaizma, a da bi se raspravilo o porukama koje Ahdnama nosi. 

Ovo je ujedno prvi u nizu događaja u okviru manifestacije „Poruke Ahdname 2018“. 

Ahdnamu je 1463. godine napisao sultan Fatih i predao je bosanskim franjevcima. Ovim dokumentom franjevcima je zagarantiran mir u ispoljavanju mjere te su zabranjeni napadi na njihovu imovinu i ugrožavanje njihovih života.

Na konferenciji za novinare održanoj uoči naučnog skupa predstavnicima medija obratili su se prof. dr. Abdulgafar Velić ispred Muftijstva sarajevskog, Kenan ef. Bajrić, glavni imam MIZ Kiseljak, i prof. dr. Dževda Šuško, direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka.

- Ahdnama je izuzetno važan dokument koji garantira ljudska prava, vjerske slobode, slobodu izražavanja vjere. Poruke Ahdname su posebno važne za današnje savremene društveno-političke prilike, kako u BiH tako i u svijetu - rekao je novinarima prof. dr. Abdulgafar Velić.

Skupu prisustvuje veliki broj zvanica, a u sklopu manifestacije bit će upriličena i predavanja u Fojnici, Sarajevu, tradicionalna dječija likovna kolonija i iftar kojim će se manifestacija zatvoriti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.