BIH

Čović na otvorenju Hrvatskog konzulata u Vitezu: Kasno je za izmjene Izbornog zakona, ali BiH neće upasti u krizu

Fena

15.5.2018

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da je kasno za izmjene Izbornog zakona BiH, ali je naglasio da BiH neće upasti u krizu. 

- O Izbornom zakonu dugo smo pričali, pune dvije godine, i niko nije želio podržati tu priču. Danas je kasno za izmjenu, ali o Izbornom zakonu trebamo pričati i da vrlo jasno naglasimo da BiH ne smije upasti u krizu. Ja vas uvjeravam da ona neće upasti u krizu ni do izbora, a osobito ne nakon njih - kazao je Čović novinarima u Vitezu na otvaranju Konzulata Republike Hrvatske.

Kako je kazao, pobjednici predstojećih općih izbora napravit će vlast vrlo brzo, možda brže nego ikad do sada.

- Evo, to je moja poruka svim špekulantima koji žele svaki moj pogled, svaki moj mig obrvom pretvoriti u neki događaj. Ja ne znam kako oni iščitavaju neverbalne ključeve koje šaljem, ali ću im vrlo jasno reći da ne brinu za hrvatski narod središnje Bosne i BiH - kazao je Čović.

Čović je ovo saopćio tokom otvaranja Konzulata Republike Hrvatske u Vitezu. Događaju su, osim Dragana Čovića, prisustvovali i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Predsjednica Republike Hrvatske kazala je da se nada da će novootvoreni konzulat biti "hrvatsko sidro u središnjoj Bosni kad je riječ o kulturi, razvoju gospodarstva i ulaganju".

- Hrvati, a i drugi narodi u BiH prolaze kroz iste probleme kao i Hrvati u Republici Hrvatskoj, a to je prije svega odlazak stanovništva. Nadam se da ćemo svi zajedno raditi kako bismo zadržali ljude u BiH. Ovo jeste vaša budućnost i ovaj konzulat znači da Hrvati Lašvanske doline nisu sami - kazala je Grabar-Kitarović.

Kako je dodala, Hrvatska će nastaviti poticati suživot, razvoj i prosperitet BiH.

- To znači ne samo osigurati dobar posao i socijalne uvjete već i pozitivnu društvenu klimu kao neophodan korak za opstanak Hrvata i svih drugih u BiH - dodala je.

Osim podrške Hrvatima u BiH, predsjednica Republike Hrvatske obećala je nastavak podrške integriranju BiH u Evropsku uniju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.