KRIZA

Desetine izbjeglica ostale u Sarajevu!

Migranti jučer u Sarajevu ( A. Durgut)

E. TRAKO – M. HODŽIĆ

20.5.2018

Nakon što je grupa od 269 migranata uz velike probleme prebačena iz Sarajeva u Izbjeglički centar Salakovac nadomak Mostara, u glavnom gradu BiH i jučer su se mogle vidjeti manje grupe državljana afro-azijskih zemalja.

Autobus iz Beograda

Reporter “Dnevnog avaza” snimio je u centru Sarajeva grupu od desetak izbjeglica s rancima. Činjenica je da uklanjanje izbjegličkog kampa u parku kod Vijećnice predstavlja rješenje samo dijela problema sa migrantskom krizom koja je pogodila našu zemlju od početka godine. Pitanje je gdje će se pojaviti novi izbjeglički kamp, jer izbjeglice s istočne granice BiH i dalje pristižu.

- Upravo sam svjedočio zaustavljanju autobusa beogradskih registracijskih oznaka kompanije “Lasta” 300 metara prije autobuske stanice u Sarajevu i izlasku grupe tamnoputih mladića, u narodu poznatih kao migranti. Pametnom i išaret dovoljan – javio se jedan od čitalaca “Dnevnog avaza”.

S obzirom na ozbiljnost situacije, teško je povjerovati da su migranti ušli regularno preko granice, prije će biti da su se u nekom od bh. gradova u istočnoj Bosni ubacili u autobus srbijanske kompanije kako bi stigli do Sarajeva.

U Salakovcu smješteno 269 izbjeglica: Imaju mogućnost kretanja do 22 sata

Nakon burnog dana i drame sa zaustavljanjem konvoja sa migrantima, u kojemu su bila i djeca, te nakon njihovog konačnog zbrinjavanja i prihvata u Izbjegličkom centru Salakovac kod Mostara, stanje u ovom centru jučer je bilo mirno.

Svih 269 migranata dobilo je smještaj, hranu i ostale potrepštine u uvjetima dostojnim čovjeka. Ahmad Rahimi iz Afganistana kaže da je, radi lične sigurnosti, morao otići iz svoje zemlje. Zadovoljan je uvjetima u mostarskom centru, ali kaže da je njegova želja da ide dalje, prema zemljama Evropske unije.

S obzirom na to da imaju slobodu kretanja do 22 sata, veliki broj njih uputio se prema prigradskim naseljima i gradu. Prelaze i po 20 kilometara da dođu do trgovine, bankomata i slično. Na terenu je i policija, koja patrolira.

Komšije s kojima smo razgovarali, kažu da ne prave nikakve probleme i da nemaju ništa protiv toga da ostanu tu koliko je potrebno.

- Dolaze na kafu, piće, hranu. Nema problema ni oko plaćanja. Ne provociraju, ne smetaju. Zaista se ponašaju kao i svi drugi ljudi, samo što su malo u strahu - kaže Sedin Polčić, koji drži obližnji ugostiteljski objekt.

Denjo: Ako se ne vrate, skidamo ih s liste

Imigracioni centar

Edin Denjo, upravnik ovog centra, potvrdio je, također, da je stanje pod kontrolom.

- Evidentirani su, prošli su kroz ljekarski tretman i uredno su smješteni. Oni su sada tražioci azila. Svi su dobili papire, gdje im je adresa Salakovac. Ako se ne vrate u Centar, skidamo ih s liste, a ako ih policija uhvati bez toga, idu u Imigracioni centar i vraćaju se u zemlju porijekla - pojasnio je Denjo.

Održan je i sastanak predstavnika Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, UNHCR-a, UNICEF-a, IOM-a te Crvenog križa, čiji su timovi stalno na terenu.

Pomoć iz Kalesije

Grupa mladića i djevojaka stigla je jučer iz Kalesije te je uručila donaciju migrantima u vidu prekrivača, higijenskih potrepština, hrane i novca.

- Pratili smo na TV-u situaciju i vidjeli da im treba pomoć. Nije to nešto mnogo, to je ono što smo sakupili u krugu porodica, ali značit će im. Ono što se jučer dešavalo ovim ljudima, sramota je za cijelu državu - kaže Dženita, članica ekipe iz Kalesije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.