BIH

Hirurg Dražan Erić novi uposlenik bolnice u Dohi: Došao sam u sistem u kojem imam sve

Piše: Al.B

22.5.2018

Jedan od najboljih bh. hirurga Dražan Erić novi je uposlenik bolnice El-Emadi u Dohi. Fočansku bolnicu, u kojoj je pod starom lupom replantirao dijelove šake i radio najzahtjevnije zahvate iz oblasti rekonstruktivne hirurgije, zamijenio je za najveću privatnu bolnicu u Kataru, s oko 150 doktora i više od 800 uposlenih.

- Mojim dolaskom zaokružena je priča u oblasti barijatrijske i postbarijatrijske hirurgije, namijenjenih ljudima koji žele izgubiti na težini. Nakon što se pacijentima operativnim zahvatom smanji želudac, oni započinju, uz pomoć naših nutricionista, s posebnom ishranom, a poslije šest sedmica i specijalni program vježbi kojim jačaju muskulaturu. Poslije toga dolaze kod mene i ja radim body lift. Naravno, radim i ostale zahvate iz estetske i rekonstruktivne hirurgije - kazao nam je Erić.


Ogromna je promjena napustiti BiH i otići u najbogatiju zemlju svijeta, koja je od ove godine 13. u svijetu po kvalitetu zdravstvenog sistema. Znanje mladog bh stručnjaka tamo će za nekoliko godina biti nagrađeno plaćom koju u BiH ne bi zaradio za čitav radni vijek.

- Dolaziš iz jednog neuređenog zdravstvenog sistema u kojem je haos jer, prije svega, nemaš čime da radiš. A dolaziš u sistem u kojem imaš sve. Što poželim za operaciju, od instrumenata i konaca do medicinske opreme, to ujutro moram imati u sali - pojašnjava Erić.

Katar je mala zemlja i obišao je njene znamenitosti. Doha je trenutno veliko gradilište jer do 2020. želi otvoriti metro, a do 2022. godine izgraditi osam stadiona za Svjetsko prvenstvo u nogometu.

- Blokada susjednih zemalja jeste utjecala malo u početku, ali oni su se tako brzo preorijentirali i sva hrana dolazi brodovima iz Evrope preko Turske ili iz Irana. Sad se ta kriza uopće ne osjeća. Cijena goriva je ovdje 0,75 KM - kaže Erić.


Ističe da domovinu neće zaboraviti te da je spreman raditi operacije i tokom posjeta BiH, a planira organizirati posjetu našoj zemlji dr. Mohameda Ibrahima el-Emadija, vlasnika bolnice i člana druge najutjecajnije porodice u Kataru. Iako je u Kataru samo tri mjeseca, već stižu ponude iz drugih bolnica iz arapskih zemalja.

Erić u Foču planira doći za Bajram, kada su u Kataru neradni dani. Inače, ramazanska atmosfera se u Dohi osjeti na svakom koraku.

- Ovdje je sve u ramazanskom ozračju. Po radnjama su ogromni popusti, koji su uobičajeni za ovaj mjesec, za sve artikle, od hrane i odjeće do automobila. Vlada posebna atmosfera i lijep je osjećaj. Katarani su inače veliki vjernici, ali i vrlo vrijedni, pošteni i korektni ljudi – kaže dr. Dražan Erić te dodaje da bi tokom ramazana i bh. proizvodi mogli stići na police katarskih tržnih centara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.