SAOPĆENJE

SDP BiH: Naš protivnik je nesposobna vlast, nadamo se da je i DF-u

Avaz.ba

23.5.2018

Sukobi na relaciji SDP - DF su danas nastavljeni. 

Danas se saopćenjem za javnost i novim optužbama na račun SDP-a BiH oglasio Kantonalni odbor DF-a Sarajevo, a nakon toga se saopćenjem oglasio i SDP.

- Mi, u Socijaldemokratskoj partiji BiH, izražavamo žaljenje zbog nastavka neutemeljenog javnog prozivanja naše partije od predstavnika Demokratske fronte - piše na početku saopćenja. 

Naime, iz DF-a su optužili SDP za udbaško vrbovanje članova DF-a.

U nastavku se navodi da su u SDP-u svjesni situacije u kojoj se nalaze kolege iz DF-a. 

- Nemamo im namjeru otežavati. Radi njih samih, a i radi javnosti, moramo još jednom ponoviti da u građanskim strankama ne vidimo neprijatelje, nego isključivo saveznike u borbi protiv vladajućih stranaka, a borimo se protiv stanja beznađa u koji nas je takva vlast dovela. Sugeriramo i kolegama u DF-u da se okrenu zajedničkom radu, kako bi se ovo stanje promjenilo - piše u saopćenju SDP-a.

Dalje se navodi da na nervozne reakcije neće odgovarati na način kako to zaslužuju. 

- SDP je 2014. godine bio u sličnoj situaciji, kada je za svoje greške i probleme optuživao druge, bez realnog sagledavanja svojih propusta i samokritike. Pozivamo DF da ne pravi istu grešku i da se zaustavi dok ne bude kasno. 

Otada do danas smo uradili mnogo toga da sebe promijenimo. Danas, kada se završavaju pripreme za referendum, na kome će 43.000 članova imati pravo učešća u donošenju važne partijske odluke, možemo reći da smo u tome i uspjeli.

Umjesto što se stalno i samo bave SDP-om, bilo bi korisnije da kažu građanima šta misle uraditi kako bi zajedno pobijedili trenutnu nesposobnu vlast. Pogotovo je to važno u Kantonu Sarajevo, gdje se Kantonalna organizacija DF-a do sada nikada nije očitovala niti ukazala na bilo koji problem, kao ni na nerad aktualne SDA vlasti.

Mi, u SDP-u, ne radimo ništa na vrbovanju bilo koga iz DF i ne funkcioniramo na način da bilo ko kome bilo šta naređuje. Zašto sve više ljudi odlazi iz ove stranke je nešto što DF treba riješiti sam sa sobom i unutar organizacije, a ne pokušajem svađe i prepucavanjem sa SDP-om.

U SDP-u ostajemo čvrsto opredijeljeni u borbi protiv nesposobne vlasti i saradnji sa svima koji su spremni biti dio te borbe - piše u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.