SJEDNICE

VSTVBiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Fena

24.5.2018

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) je tokom drugog dana sjednice, koja se održava 23. i 24. maja 2018. godine u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Bosne i Hercegovine imenovan je Miloš Babić na poziciju dodatnog sudije Suda Bosne i Hercegovine.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine imenovani su - Rusmira Kudić i Vlatka Ivaniš na poziciju sutkinja Kantonalnog suda u Bihaću, Neri Mišetić, na poziciju sutkinje Kantonalnog suda u Mostaru i Emir Komić na poziciju sudije Općinskog suda u Cazinu te Antonela Đaković na poziciju dodatne sutkinje Općinskog suda u Tuzli i Aida Talam na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Travniku.

Na nivou Republike Srpske imenovani su Ljiljana Bošnjak-Glizijan na poziciju sutkinje Vrhovnog suda RS, Duško Bojović na poziciju sudije Vrhovnog suda RS, a Mediha Džemalić na poziciju sutkinje Okružnog privrednog suda u Bijeljini.

Pri donošenju odluke o imenovanju, VSTVBiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata, stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri, sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa s radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda.

Pri imenovanju VSTV-a BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani dodatni sudija u Sudu Bosne i Hercegovine će stupiti na dužnost 1. juni 2018. godine, dok će ostali novoimenovani nosioci pravosudne funkcije stupiti na dužnost 1. jula 2018. godine, saopćeno je iz VSTV-a BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.