MIGRANTI Održan prvi sastanak

Operativni štab za migracije u BiH : Jačati kontrolu granice za sprečavanje ilegalnih ulazaka

Fena
25.05.2018 14:57

Koordinaciono tijelo za pitanje migracija u Bosni i Hercegovini danas je održalo prvi sastanak kao Operativni štab, na kojem je razgovarano o trenutnoj situaciji u toj oblasti i predložena rješenja za sprečavanje ilegalnih prelazaka granice te zbrinjavanju migranata koji se nalaze u BiH.

U slučaju kriznih situacija u oblasti migracija Koordinaciono tijelo djeluje i kao Operativni štab, u koji, osim predstavnika Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Granične policije BiH, SIPA-e i Službe za poslove sa strancima BiH, ulaze i predstavnici štabova s nivoa entiteta i Distrikta Brčko BiH, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Jedan od zaključaka Operativnog štaba je daljnje jačanje kontrole granice kako bi se spriječili ilegalni ulasci u Bosnu i Hercegovinu. Tako će, osim pripadnika SIPA-e i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, biti zatražena podrška i drugih policijskih agencija kao ispomoć Graničnoj policiji BiH.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, koji je predsjedavao sastankom Štaba, istakao je da su dosadašnje mjere pojačanog nadzora granice dale rezultat i da je značajno smanjen broj ulazaka ilegalnih migranata u BiH.

Također, razgovarano je o zbrinjavanju migranata koji se trenutno nalaze u BiH.

Istaknuto je da će iduće sedmice biti osigurana dodatna lokacija u blizini Sarajeva, a istovremeno započinju aktivnosti na iznalaženju adekvatnijeg smještaja za migrante koji se nalaze na području Unsko-sanskog kantona.

Sastanku je prisustvovao i šef Međunarodne organizacije za migracije u BiH Piter Van der Overart (Peter Van der Auweraert).

NA VRH