SARAJEVO

Promocija zbornika radova o hrvatskom pitanju: Bakirovo djelovanje nije europeizacija

A. Durgut

S. D.

29.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, u svojstvu visokog pokrovitelja, u Parlamentarnoj skupštini BiH prisustvovao je promociji zbornika radova naučno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem "Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu“. 

Organizatori te promocije su Univerzitet u Mostaru, Rektorski zbor Republike Hrvatske, Hrvatska akademija za znanost i umjetnosti u BiH, Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH i Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) Mostar. Promotori su prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Univerziteta u Mostaru prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Univerziteta u Zagrebu akademik Davorin Rudolf, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te prof. dr. sc. Ugo Vlaisavljević, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. 

Osigurati opstojnost Hrvata

Premda je konferencija najavljena kao naučni skup, danas su poslane brojne političke poruke te je bilo dosta govora i zadiranja u Ustav BiH.

Tako je, naprimjer, većina učesnika kazala da Hrvatska mora povećati pomoć Hrvatima u BiH, a ključna poruka je bila da samo ravnopravnost svih naroda u BiH može doprinijeti rješenju problema.

Kako je kazao Boras, postoji dio Hrvata koji misle da se Hrvatska ne bi trebala miješati u unutrašnja pitanja BIH.

No, on je stava da Hrvatska mora učiniti sve da se osigura opstojnost Hrvata u našoj zemlji kao i da se ne smije zaboraviti da dobar dio Hrvata u Hrvatskoj potječe iz BiH.

Smatra da Hrvatska mora povećati pomoć Hrvatima u BiH dodajući kako je važno promicati kvalitetno obrazovanje na hrvatskom jeziku u BiH. 

- Mora se ostvariti program na hrvatskom jeziku na javnoj televiziji. Vjerujem da tu Hrvatska može pomoći - rekao je rektor Sveučilišta u Zagrebu.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić je prisutnim kazao kako su rijetki slučajevi kada se narod za vlastiti položaj bori snagom argumenata. On je dodao da je danas upriličena promicija zbornika u kojem se nude tekstovi koji analiziraju problematiku sistema, naglašavajući jasne diskriminatorne elemente. 

Istaknuo je da je neoboriva  činjenica da su Hrvati postali ključni nositelji evropskih vrijednosti.

Davorin Rudolf je rekao da može razumjeti zašto se u SAD zanemaruju nacije, ali da ne može razumjeti Bošnjake jer, prema njegovim riječima, „njima je negiranje nacije nanijelo užasne tragedije i razaranja“. 

- Ne mogu razumjeti bošnjačke prvake da se zalažu za BiH, u kojoj će važiti pravilo "jedan građanin, jedan glas“. To je svojstveno unitarnim državama – kazao je Rudolf.

Dodao je da je to načelo ranije potaknulo oružane sukobe, a danas potiče mržnju i iseljavanje.

Nadvladao duh njegovog oca

On je rekao i da Bakir Izetbegović zagovara unitarnu državu u multinacionalnoj državi.

- U njemu je nadvladao duh njegovog oca. Njegovo djelovanje nije europeizacija. Europeizaciji ne vodi diktatura najmnogoljudnijeg naroda. Bakirov put u Džennet ili raj posut je minama jer BiH je sidro uz kojeg su vezane Hrvatska i Srbija. U ovom povijesnom trenutku jedini model za ovu zemlju i za njenu teritorijalnu cjelovitost jeste poštivanje jednakopravnosti sva tri naroda – smatra Rudolf.

Dominacija Bošnjaka je eksploziv koji će razoriti BiH, kaže on.

On je postavio pitanje i zbog čega su Hrvatska i međunarodna zajednica dozvolile izmjene Dejtonskog mirovnog sporazuma.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.