SARAJEVO

DF i GS potpisali koalicioni sporazum: Želimo spriječiti snage koje svoje političko djelovanje baziraju na mržnji i podjelama

A. Čengić

A. Č.

30.5.2018

Demokratska fronta i Građanski savez danas su u Sarajevu potpisali koalicioni sporazum za opće izbore 2018.

Sporazum su potpisali predsjednici stranaka Željko Komšić i Nihad Čolpa, a službeni naziv je "Demokratska fronta - Građanski savez".

- Svjesni smo da u historiji svake zemlje postoje trenuci za koje je očigledno da imaju historijske implikacije. Opći izbori 2018. godine su takav trenutak i njihov rezultat odredit će sudbinu naše države na duži period – piše na početku sporazuma.

Kako navode, udružuju se u koaliciju "s ciljem sprečavanja snaga koje svoje političko djelovanje baziraju na mržnji i podjelama, a sve kako bi našu domovinu odveli u raspad".

- U slučaju pobjede Dragana Čovića i Milorada Dodika na izborima za Predsjedništvo BiH, suverenitet države bit će u rukama snaga koji više od četvrt stoljeća rade na njenom nestanku. Scenarij u kojem Predsjedništvo BiH prestaje da funckionira zbog njihovog napuštanja je više nego neizvjestan. U tom slučaju, prema uzoru na raspad bivše Jugoslavije, BiH bi prestala da postoji i bila bi u fazi raspada. Stoga, mi iz Demokratske fronte, uz pomoć saveznika iz Građanskog fronta, osnivamo koaliciju DF - GS za opće izbore 2018. godine, s ciljem pobjede Željka Komšića na izborima za Predsjedništvo BiH i naših lista nad onima koji BiH svjesno drže u agoniji - piše u sporazumu.

Pozvali su sve građane i građanke, da im pomognu u, kako kažu, sprečavanju raspada države. Smatraju da je kriminalizacija dijela elite u našoj zemlji glavni uzrok izdajničkog ponašanja i spremnosti da se saučestvuje u planovima osovine Dodik - Čović.

Zbog toga, smatraju, da je obračun s korupcijom i kriminalom najveći čin ljubavi prema domovini.

Komšić je pozvao SDP i Našu stranku da razmisle još jednom i da im se priključe, jer zakonski još nisu gotovi rokovi za to.

U toku je i dogovor hoće li na državnom i federalnom nivou izaći sa zajedničkim kandidatima ili će odvojeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.