TRADICIJA

Za iftar sa prelijepim pogledom na Zenicu vrijedi pješačiti nekoliko kilometara

Sa prve šetnje ovog ramazana: Odazvalo se 70 učesnika

Piše: D. PAŠALIĆ

30.5.2018

 

Zeničanin Afan Abazović i ovog ramazana za vjernike organizira jedinstven i već tradicionalan događaj – “Šetnju do iftara”, koja privlači veliku pažnju kako njegovih sugrađana, tako i postača iz okolnih gradova. 

Poseban motiv

Šetnja se organizira nedjeljom, a ruta je svaki put drugačija. Cilj je popeti se na jedno od uzvišenja i uz iftar uživati u prelijepom pogledu na Zenicu. Potom slijedi i zajednički namaz.

Broj učesnika varira u zavisnosti od toga koliko je šetnja zahtjevna. A o tome koliko je ovaj projekt omiljen, govori i podatak da u jednoj turi pješači i do 100 učesnika.

- Ciljna grupa nisu samo postači nego i ljubitelji prirode, druženja u zdravoj atmosferi i okruženju. Iftar sa pogledom na Zenicu u vrijeme zalaska Sunca poseban je motiv, za koji vrijedi prepješačiti tih nekoliko kilometara - pojašnjava on.

Ističe da se postačima u pješačenju redovno pridruže i pripadnici drugih vjera.

-

Abazović: Organizator događaja

 Veliko je zadovoljstvo vidjeti učesnike da, neposredno prije iftara, iz svojih ruksaka međusobno dijele ono što su pripremili i ponijeli. Bude tu i šerpi sa sarmom, filovanim paprikama, kuhala za kafu, domaćih hurmašica, ružica, a ponekad se javi i neki dobrotvor koji učesnicima osigura iftar – kaže Abazović.

Pomoć drugima 

Prva ovogodišnja šetnja održana je 20. maja. Odazvalo se 70 učesnika, mahom Zeničana i Zeničanki, a uz njih i petero Sarajlija i dvoje Kakanjaca, inače stalnih učesnika “Šetnje do iftara” još od prve ture.

- Od ove godine uveli smo i humanitarni doprinos učesnika, koji uplaćuju po pet maraka po turi. Novac će biti proslijeđen bolesnima i siromašnima. Jer, zašto ne iskoristiti lijepe ramazanske dane da nam se upiše još koje dobro djelo – zaključuje Abazović.

Dobili novi brend

- Svaka aktivnost koja doprinosi pozitivnom marketingu za grad, trebala bi imati podršku lokalne zajednice. Slobodno mogu reći da ovom šetnjom Zenica ima još jedan turističko-planinarski brend. Kao certificirani planinarski i turistički vodič, želim da podstaknem ljude da upoznaju ovaj prelijepi grad i njegovu okolinu – poručio je Abazović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.