SAOPĆENJE

CIKBiH odbio prijave za kandidature Svetozara Pudarića i Sejfudina Tokića, Ćamilu Durakoviću fali potpisa

Avaz.ba

31.5.2018

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici počela proces ovjere prijava političkih subjekata za učešće na predstojećim općim izborima u BiH zakazanim za 7. oktobar 2018. godine, a danas je ovjereno 36 prijava političkih stranaka za učešće na izborima.

- Centralnoj izbornoj komisiji BiH podnesene su 72 prijave političkih stranaka. CIKBiH je danas ovjerila 36 prijava političkih stranaka za učešće na izborima, koje u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uvjete za ovjeru, jedna prijava je ovjerena djelimično, odnosno za nivo vlasti za koji ispunjava uvjete, a četiri prijave političkih stranaka su odbijene. Kod 31 prijave političkih stranaka utvrđeni su nedostaci. Uglavnom je to nedovoljan broj validnih potpisa podrške. Njima će biti dostavljeno obavještenje o nedostacima i ostavit će im se rok od dva dana da otklone nedostatke, odnosno rok će im biti do subote, 2. juna 2018. godine, do 16 sati - saopćeno je iz CIK-a BiH.

Centralnoj izbornoj komisiji BiH podneseno je 39 prijava nezavisnih kandidata za ovjeru učešća na općim izborima 2018. godine.

- Danas je Centralna izborna komisija BiH ovjerila prijave 10 nezavisnih kandidata koje u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uvjete. Odbijene su prijave pet nezavisnih kandidata, dok je za 24 nezavisna kandidata ostavljen rok od dva dana od dana dobivanja obavještenja da otklone nedostatke u prijavi, odnosno do 2. juna 2018. godine do 16 sati - piše u saopćenju.

Inače, odbijena je prijava kandidature Svetozara Pudarića jer je utvrđena nepravilnost u smislu prebivališta. 

S obzirom na to da se Pudarić izjašnjava kao Srbin, a ima prebivalište na području Federacije BiH, kao takav ne može biti kandidat za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda, navode iz CIK-a.

Odbijena je i prijava kandidature Sejfudina Tokića zbog tehničkih razloga (nije uplaćena taksa). Tokić ima mogućnost žalbe u roku od dva dana.

I kod Ćamila Durakovića, koji se kandidirao za predsjednika RS, utvrđene su nepravilnosti. CIK je ustanovio da Durakoviću nedostaje između 100 i 200 validnih potpisa podrške za kandidaturu. Njemu je data mogućnost da otkloni nedostatke, odnosno da dostavi potreban broj validnih potpisa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.