MOSTAR

Vlada Federacije odlučila: Za radnike "Krivaje" 2,5 miliona KM

Fena
02.06.2018 09:36

Vlada Federacije BiH izdvojila je sredstva za radnike "Krivaje" i "Aluminija", saopćeno je u petak nakon sjednice Vlade u Mostaru.

Vlada je u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH donijela dvije odluke o raspodjeli dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH, s ciljem uplate doprinosa za penziono-invalidsko osiguranje za 161 radnika "Krivaje" Zavidovići u stečaju, a koji su stekli uvjete za penziju, kao i za uplatu doprinosa za MIO za četiri mjeseca 2017. godine za 884 radnika "Aluminija" Mostar.

- Za potrebe radnika ''Krivaje'' izdvojeno je 2.584.475,16 maraka, a za radnike ''Aluminija'' 2.187.423,48 maraka - saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Federalna vlada donijela je odluku o utvrđivanju interesa FBiH za obavljanje usluga željezničkog putničkog i kombiniranog saobraćaja za 2018. godinu, čime se ispunjava zakonska odredba po kojoj Federacija BiH sufinansira željeznički putnički i kombinirani saobraćaj.

Donesena je i odluka kojom je utvrđeno da je interes Federacije BiH izgradnja dionice autoputa Poprikuše - Nemila na Koridoru 5C, u dužini od 5,4 kilometra. Usvojen je izvještaj Federalnog zavoda za agropedologiju o rezultatima analize tla nakon izlijevanja ''bijelog mora'' u Lukavcu, kojom je utvrđena povećana vrijednost pH u vodi sa 0,53 na 2,98, a ovako enormno povećanje u vrlo kratkom periodu uništilo je floru i faunu, uključujući i uzgajane biljke.

Osim toga, došlo je i do vrlo velike zaslanjenosti tla. Najvažnije je, međutim, da je sadržaj teških metala u okviru graničnih vrijednosti.

NA VRH