BIH

Mektić: Ilegalni migranti su pronašli novu rutu, sve ih je više

Piše: A. Nu.

6.6.2018

Nakon što je održan sastanak Operativnog štaba, ministar sigurnosti Dragan Mektić iznio je najnovije podatke o broju migranata u našoj zemlji. Kazao je da je 5.664 registrirana migranta koji su ušli u našu zemlju, a trenutno ih, prema procjenama, u BiH boravi oko 1.700 do 1.800.

Mektić je kazao da će Operativni štab, s obzirom na situaciju u zemlji, zasjedati svake sedmice te će javnosti i medijima isti taj dan biti dostupni svi podaci. Naveo je da je za vikend u BiH povećan broj migranata koji su ušli u našu zemlju.

- Ruta kroz koju su njih 350 ušli i dalje je nepoznata. Tokom dana nastojat ćemo da dođemo do tačnih podataka i informacija gdje je ta ruta da bismo mogli djelovati. Na prijelazima ćemo dobiti pojačanje od MUP-a RS, Policije Distrikta Brčko. Šezdeset policajca MUP-a RS bit će raspoređeno na ulazima u Trebinju, Gacko i Bileću, dok će njih 15 iz Distrikta Brčko biti na prijelazima Zvornik, Višegrad i Bijeljina - rekao je Mektić.

Naveo je da, ukoliko se ukaže potreba za zaštitom granice na nekim drugim područjima, ovi policajci će biti raspoređeni ili će i novi biti angažirani.

Mektić je naveo da se problem migranata sve više koristi u političke svrhe u BiH.

- Zloupotrebljava se migrantska kriza na razne načine, do toga da se izaziva strah i uznemiranje građana. Ni jednom jedinom migrantu nije odobren azil - istakao je Mektić i poručio da nema ništa od priče da se migranti naseljavaju u BiH.

Dotakao se i prihvatnih centara u BiH. Naveo je da će već danas Ministarstvu sigurnosti BiH na raspologanju biti kasarna Ušivak.

- Crveni križ nije ispraznio skladište te će se ovo pitanje rješavati ovih dana da bi što prije ovaj prihvatni centar bio na raspolaganju migrantima. Taj prostor je otprilike veličine 400.000 kvadratnih metara i može zadovoljiti sve potrebe - kaže Mektić.

Najavio je sutra sastanak s premijerima Vlade SBK i USK.

- U USK je složena situacija i nemamo adekvatan odgovor u smislu pružanja kvalitetnog prihvatnog centra. U Bihaću nije uvjetan objekt u kojem migranti žive, dok u Velikoj Kladuši oni žive u šatorima, odnosno na otvorenim njivama. Postoji struja, voda, ali potrebno je još toga uraditi da bi se pružio što bolji smještaj. U Velikoj Kladuši u blizini šatora, mnogi građani su prihvatili migrante u svoje kuće, tako da planiramo da uzmemo ''Agrokomercove'' objekte ukoliko bude postajala mogućnost za to, jer smatramo da je tu dovoljno kapaciteta da smjestimo izbjeglice u ovom kantonu - rekao je Mektić.

Poručio je da nisu tačne informacije da za migrante nema dovoljno hrane te kazao da je on lično s Ministarstvom finansija pokrenuo inicijativu da se Crvenom križu iz grant sredstava dodijeli 50 hiljada KM, a Crvenom križu u Mostaru 25 hiljada za Salakovac da bi osigurali dovoljno hrane - rekao je Mektić.

Najavio je da evropski komesar za izbjeglice uskoro dolazi u BiH.

- Kazao je da je upoznat s problemom te da je donio odluku da BiH dodijeli određena sredstva koja, čim budu na raspolaganju, biti operativna za migrante - navodi.

Za sutra je najavio veliki sastanak kojem će prisustovati predstavnici svih zemalja za balkansku rutu, kada je riječ o migrantima da bi se o ovom problemu što otvorenije razgovaralo i pokušalo doći do adekvatnijeg rješenja.

Ustvrdio je da nije zadovoljan odnosom Vijeća ministara BiH naspram ovog problema.

- Imam osjećaj da svi izvan BiH imaju više razumijevanja i osjećaja nego mi sami u Vijeću ministara. Svi se trebamo uključiti u ovo pitanje, a apeliram i na RS da podnese teret ove krize. Ne znam koliko će sve ovo trajati. BiH nije kriva za krizu, i mi smo žrtve - naglasio je Mektić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.