PROCESUIRANI KRIMINALAC

Mektić imao pet godina da riješi migrantsku krizu, a sada besramno tvrdi da bi riješio problem za sedam dana?!

Zataškavao nadolazeći migrantski talas i učinio da BiH nespremno dočeka nezapamćenu sigurnosnu i humanitarnu krizu

Piše: T. Lazović

25.12.2020

Dragan Mektić: Migrante slao u Federaciju, nije dao nijedan kamp u RS. Avaz

Procesuirani kriminalac i bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić na društvenim mrežama je izjavio kako mu treba „sedam dana da stabilizira i stavi pod kontrolu“ migrantsku krizu, u besramnom pokušaju da zataška svoju ključnu odgovornost u krizi koja potresa državu. 

Naime, Mektić je kao ministar sigurnosti skoro pet godina (od marta 2015. do decembra 2019.) od Vijeća ministara BiH ali i od javnosti krio i lažno predstavljao situaciju, skrivao i relativizirao opasnost od migrantskog talasa u BiH zbog čega je država apsolutno nespremno i bez ikakvih mehanizama dočekala desetine hiljada ilegalnih migranata sa Istoka!


Štitio RS od migrantskog vala

Još ranije, Mektić je godinama bio šef Službe za poslove sa strancima BiH, koja kao jedna od najodgovornih institucija danas, očito nije kapacitirana da se uhvati u koštac za krizom niti je bilo šta suštinski uradio da se ojača Granična policija Bosne i Hercegovine kojoj nedostaje stotine policajaca na istočnoj granici!

Također, ne treba zaboraviti ni činjenicu da za Mektićevog mandata migrantski problem je isključivo delegiran Federaciji BiH, a u RS apsolutno nije bilo takvih problema, što pojedini Mektićevi bošnjački fanovi redovno prešućuju.


Mektić tvrdio da stanje s migrantskom krizom nije alarmantno. Avaz

Mektićevo besprizorno i besramno hvalisanje na društvenim mrežama, možda javnosti ne bi ni bilo interesantno da se ne radi o bivšem visokom državnom funkcioneru čije su aktivnosti već u više navrata bile i zasigurno će i dalje biti predmetom pravosudnih organa.

Njegove neutemeljene tvrdnje pokušaj su da se skrene pažnja sa ozbiljnih pitanja o tome ko je i zbog čega zataškavao brojke i informacije o migrantskoj krizi dovodeći tako u zabludu državne vlasti koje nisu osigurale ni plan ni novac ni strategiju borbe protiv migracija.


Dok se državi spremao najveći migrantski val, Mektić se bavio mutnim poslovima

Mektić je još 2018. godine, tvrdio „da stanje nije alarmantno“ te da „70 posto migranata odlazi iz BiH“, a samo nekoliko sedmica i mjeseci nakon toga državu je zapljusnuo najveći migrantski val u historiji koji je izazvao nezapamćenu sigurnosnu i humanitarnu krizu. 

Dok se spremao ovakav scenarij, Mektić koji se danas busa praznim obećanjima na društvenim mrežama, sudeći prema procesima koji se vode protiv njega, bavio se mutnim poslovima zbog kojih odgovara pred Sudom BiH.

Sramotna i besramna objava Mektića na Twitteru. Printscreen

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.