SAZNAJEMO

Uprava proglasila radnike tehnološkim viškom: Fabrika duhana Sarajevo otpušta 218 uposlenika!

M. AŠČIĆ

7.6.2018

Uprava Fabrike duhana Sarajevo (FDS) donijela je prije nekoliko dana odluku kojom je 218 radnika ove kompanije proglasila tehnološkim viškom, saznaje „Dnevni avaz“!

Ponuđene otpremnine

Prema dokumentima koji su u posjedu „Avaza“, uposlenici FDS-a proglašeni su tehnološkim viškom iz ekonomskih i organizacijskih razloga. Još prošle godine ova kompanije donijela je odluku kojom je ukinula i kompletnu drugu smjenu.

Najviše otpuštenih radnika je sa srednjom stručnom spremom, čak 93, a odluka Uprave bit će provedena do 1. jula, kada se postojeći Pravilnik o radu FDS-a stavlja van snage.

To znači da će većina njih najvjerovatnije završiti na ulici. Dobar dio otpuštenih radnika ima i do 40 godina staža. Saznajemo da im je Uprava FDS-a prije tri dana ponudila i otpremnine, a da je najviši iznos koji uposlenik može dobiti 12.000 KM.


Da su otkazi neminovnost i da je sve već pripremljeno i potpisano, govori i podatak da je Edin Mulahasanović, generalni direktor FDS-a, 1. juna već potpisao odluku o programu zbrinjavanja viška radnika, u kojoj se navodi da se „ona donosi zbog namjere otkazivanja ugovora o radu“.

U odluci se navodi da su, između ostalog, razlozi za otpuštanje što su u avgustu 2017. godine FDS i kompanija BAT Investment potpisali „ugovor o proizvodnji kojim je definiran model buduće saradnje“.

Šta piše u ugovoru

Na osnovu tog ugovora, Uprava FDS-a u januaru ove godine donijela je odluku o unutrašnjoj organizaciji Grupacije FDS, u kojoj je navedeno da će sve poslovne aktivnosti proizvodnje i prodaje duhana i duhanskih proizvoda biti prenesene na novoosnovano društvo koje je u stopostotnom vlasništvu FDS-a.

- U tom smislu, a s obzirom na činjenicu da se FDS više neće baviti proizvodnjom i prodajom, za velikim brojem radnih mjesta u budućnosti više neće biti potrebe, potrebno je izvršiti smanjenje broja radnika – navodi se u odluci programa zbrinjavanja viška radnika.

U Upravi FDS-a muk, u BAT-u bez odgovora

Pokušali smo u prethodnih nekoliko dana stupiti u kontakt i s direktorom Mulahasanovićem, ali neuspješno.

Nije odgovarao ni na naše pozive ni na poruke. Isti je slučaj i s kompanijom „British American Tobacco“ (BAT), koja je većinski vlasnik FDS-a.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.