SARAJEVO

Bistričke mahale preplavljene migrantima

Bistrik: Vlasnici spuštaju cijene, samo da izdaju sobu

A. NUHANOVIĆ

9.6.2018

Na stotine migranata iz Sirije, Maroka, Afganistana, Pakistana, Bangladeša i zemalja s istoka, krov nad glavom našlo je u privatnom smještaju u gradovima u kojima borave.  

U Sarajevu su smješteni u jednom hostelu, gdje noć plaćaju po 25 eura. Vlasnik hostela (ime i prezime poznato redakciji) koji nas je kontaktirao tvrdi da će se ovih dana u Starom Gradu za noćenje traži mjesto više. Kaže, postoji i uhodana grupa posrednika u smještanju migranata.

Nude pare

Mnogi od njih u BiH nisu samo u prolazu, već im je želja da ostanu u zemlji trajno.

- Migranti se smještaju u privatne kuće, hostele, čak i garaže. Uvjet je samo da plate noć. Neki prespavaju i na podovima, a noćenja dogovaraju preko bukinga ili uz pomoć nekoliko mladića iz Sarajeva, koji u njihovo ime unajmljuju smještaj - govori vlasnik hostela.

Najviše migranata smješteno je u sarajevskom naselju Bistrik. Ima, istina, i onih kojima dobri ljudi ponude besplatno na nekoliko noći smještaj, ali većina plaća.

Dane provode u parku, a noću traže smještraj

- To su uglavnom mladići do 30 godina. Dođu na Bistrik po nečijim uputama. Umorni, neokupani, gladni... Traže da prespavaju, nude pare. U početku su znali ostajati i do sedam dana, ali takvi su danas rijetki. Dosta vlasnika kuća spušta cijene, samo da izdaju sobe. Migranti su, jednostavno, postali podstanari u našim mahalama. Bistik je preplavljen - kaže naš sagovornik.

Dodaje da migranti traže i posao po obližnjim trgovinama. U jednoj prodavnici na Bistriku radi mladić iz Sirije, koji boravi u BiH već tri mjeseca.

- Ne zna naš jezik, a slabo i engleski. Ali, dali su mu posao u magacinu, da nešto zaradi kako bi mogao platiti spavanje - kaže ovaj Sarajlija i apelira na bh. vlasti da migrante zbrinu u centre, da ne moraju plaćati, moliti za krevet.

Šta dalje

Stanovnici bistričkih mahala s kojima smo razgovarali jučer također očekuju pomoć države.

- Time što su migrante izmjestili iz parka kod Vijećnice nije riješen problem. Sada niko i ne zna da su izbjeglice tu, zatvore se u kuće i stanove, niko ne zna koliko ih je, treba li im šta, šta će dalje s njima. Država je pala na ovom ispitu, ali neka ide na popravni i riješi probleme - rekao nam je jedan Bistričanin.

EGIDA  

Iako se posljednjih dana govori o zaustavljanju priljeva migranata, ipak je broj onih koji u BiH traže utočište svakim danom veći. Trenutno ih je 1.700, a za vikend je rutom koju su pronašli ušlo njih 350

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.