ZAGREB Plehanski kompleks od posebnog historijsko-kulturnog značaja

Čović prisustvovao donatorskoj večeri za izgradnju vjersko-kulturnog središta Plehan

Fena
12.06.2018 08:56

Donatorska večer, na kojoj su se prikupljala sredstva za izgradnju najznačajnijeg vjerskog i kulturnog centra u Bosanskoj Posavini, franjevačkog samostana sv. Marka Evanđeliste Plehan, upriličena je u Zagrebu, saopćeno je u utorak iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Događaj su podržali dužnosnici HDZ-a BiH sa svih nivoa vlasti, a predvodio ih je predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

Ovu plemenitu inicijativu svojom prisutnošću, također, su podržali i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, kao i mnogi prijatelji Bosanske Posavine i ljudi dobre volje.

U svom pozdravnom govoru Čović je istaknuo kako je plehanski kompleks od posebnog historijsko-kulturnog značaja ne samo za Hrvate toga kraja nego i za cjelokupan hrvatski narod Bosne i Hercegovine.

- Bogata historijska građa koja je tu čuvana dokaz je stoljetne prisutnosti Hrvata na ovim prostorima. Obnova ovog iznimno vrijednog objekta naša je dužnost prema budućim generacijama, kao garancija očuvanja identiteta, kulture i zajedništva - naglasio je te zahvalio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na odličnoj saradnji pri realizaciji ovog projekta, kao jednog u nizu uspješnih koje zajednički realiziraju predstavnici Hrvata BiH i RH.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković u svom je govoru kazao kako će se i dalje zalagati za jednakopravnost Hrvata u BiH.

Podrška Hrvatima u BiH je više nego deklarativna, naglasio je Plenković te najavio, kako će se nakon nedavno otvorenog Konzulata u Vitezu, uskoro otvoriti i drugi u Livnu, kako bi se na adekvatan način, kako kaže, zadovoljile administrativne usluge koje oni pružaju hrvatskim državljanima, te predstavili potporu ljudima koji žive na tome području.

Franjevački samostan Plehan, udaljen desetak kilometara od Dervente, sagrađen je 1870‐tih godina, ali je ovaj vrijedni objekt kulturnog naslijeđa potpuno uništen početkom rata. Kamen temeljac za izgradnju ovog kompleksa položen je 23. juna 2001. godine.

Idejni projekt za novu crkvu napravio je sarajevski arhitekt Zlatko Ugljen, te bi prema njegovoj zamisli vjersko-kulturno središte trebalo obuhvatati, pored samostana i crkve sv. Marka, muzejsko-galerijski prostor, župni ured, kao i zvonik.

NA VRH