SAZNAJEMO

Rus, prijetnja po nacionalnu sigurnost BiH, želi na slobodu!

Piše: M. AŠČIĆ

12.6.2018

Magomed Isakov, državljanin Rusije, koji predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost BiH jer se dovodi u vezu s terorizmom, tužio je državu Bosnu i Hercegovinu, odnosno Ministarstvo sigurnosti, zahtijevajući da mu se ukine nadzor u Imigracionom centru Službe za poslove sa strancima u Istočnom Sarajevu, koji mu je produžen 1. juna ove godine, saznaje „Dnevni avaz“.

Informacija OSA-e

Isakov je uhapšen prošle godine na Sarajevskom aerodromu po Interpolovoj potjernici koju je raspisala Moskva, a Rusija ga potražuje zbog terorizma i pridruživanja članovima terorističke organizacije Islamska država (ISIL) u Siriji i Iraku.

U Sudu BiH vodi se postupak po Isakovljevom zahtjevu, a ranije mu je Služba za poslove sa strancima BiH odredila nadzor, koji je u aprilu ove godine, na osnovu informacija Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), produžen do 17. jula ili do njegovog protjerivanja iz BiH.


Prema dokumentima „Avaza“, Služba za poslove sa strancima donijela je rješenje o „izuzetnom produženju nadzora Isakovu, s ciljem sprečavanja slobodnog i neograničenog kretanja, jer je utvrđeno da predstavlja prijetnju po sigurnost BiH“. No, on u tužbi traži da se ovo rješenje i nadzor koji ima u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu ukine i da bude pušten na slobodu.

S druge strane, u odgovoru Ministarstva sigurnosti BiH na podnesenu tužbu kaže se da i dalje postoje razlozi za nadzor i predlaže se Sudu da kao neosnovan bude odbijen zahtjev za poništenje rješenja.

Nema izmjena

U odgovoru Ministarstva sigurnosti BiH navodi se i da na osnovu uvida u informaciju OSA-e od 15. marta ove godine, koja je označena oznakom povjerljivosti i koja je dostavljena Službi za poslove sa strancima BiH, i dalje nema izmjena te da Isakov i dalje predstavlja prijetnju po sigurnost naše države.

Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH, kazao je jučer za „Avaz“ da je tačno da je Isakov tužio, ali da, s obzirom na to da je prijetnja po nacionalnu sigurnost BiH, teško da će mu tužba biti uvažena.

- On je i ranije tužio, pa je odbijen. Sada opet traži blaže mjere, da se pusti na slobodu, ali da ostane u BiH – kaže Ujić.

Ranije mu odbijene žalbe

Prema dokumentaciji koja je u posjedu našeg lista, Sud BiH već je ranije u dva navrata odbio Isakovljeve žalbe na rješenje Ministarstva sigurnosti BiH. Prvu na rješenje od 3. aprila, a zatim i 25. aprila ove godine. Nedugo zatim, pokrenuo je upravni spor pred Sudom BiH. Razlog zbog kojeg još nije izručen je što je tražio azil u BiH.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.