INERTNOST

Crveni križ BiH još nije dobio 75.000 KM za migrante

Piše: Avaz.baS. DEGIRMENDŽIĆ

20.6.2018

Vlasti u Bosni i Hercegovini sistemski i kontinuirano obmanjuju građane da poduzimaju hitne mjere na umanjenju posljedica migrantske krize. Iz Vijeća ministara BiH nakon svake sjednice stigne saopćenje u kojem se navodi kako je usvojen “plan hitnih mjera” u vezi sa migrantima.

 Faksimil odluke Vijeća ministara: Sredstva odobrili još prije devet dana


Kako je vidljivo iz faksimila, u to su nas uvjeravali i nakon sjednica Vijeća ministara BiH 15. pa 29. maja, a “hitne mjere” aktuelne su i nakon prekjučerašnje sjednice Državne vlade.

Pužev korak

No, situacija na terenu se ne mijenja i svakodnevno svjedočimo kako patnjama ljudi koji žele kroz našu zemlju produžiti za zapadnu Evropu, ali su u tome spriječeni na granici s Hrvatskom, tako i sve većoj nesigurnosti koju osjećaju građani BiH zbog opće nebrige države o ovom problemu.

Faksimili saopćenja: Stalno ponavljaju isto 

Očigledno izgubljeni u situaciji koja ih je zadesila i “sukobljeni” s (ne)nadležnostima, niži nivoi vlasti uzalud čekaju da se državne nadležne institucije probude i istinski uhvate ukoštac s krizom, u kojoj su pale i prve žrtve nasilnika među migrantima.

A kako se vlasti odnose prema onome na šta se sami obavežu i što bi trebalo biti hitno i lako izvodivo, svjedoči primjer da je Vijeće ministara BiH još 11. juna donijelo odluku o odobravanju 75.000 KM iz tekuće budžetske rezerve za pomoć Crvenom križu BiH radi osiguranja potreba migranata. Umjesto neophodne brzine, u ovom slučaju se ide puževim korakom.

Neažuran odnos

Naime, ni nakon osam dana, taj novac, za čiju su realizaciju bila nadležna državna ministarstva sigurnosti i finansija i trezora, nije uplaćen na račun Crvenog križa BiH, što je za “Avaz” jučer potvrdio i Branko Leko, generalni sekretar Društva.

Leko: Čekaju novac 


- Novac koji nam je odobren prema odluci Vijeća ministara BiH, još nije na našem računu. Nadam se da je to čisto proceduralne prirode i da ćemo novac dobiti što prije - kaže Leko te dodaje da ovih dana u Društvu čine sve da osiguraju dodatna sredstva za potrebe migranata te da svaki dan upućuju pozive u Vijeće ministara raspitujući se za obećani novac.

Riješiti probleme  

Leko kaže da je Crveni križ BiH ovih dana uplatio Crvenom križu Federacije BiH interventna sredstva u iznosu od 10.000 KM kako bi mogli zadovoljiti potrebe migranata u Bihaću i Salakovcu kod Mostara.

Leko, također, upozorava na potrebu odvajanja problematičnih migranata od onih koji to nisu, kako zbog njihove, tako i zbog sigurnosti radnika i volontera Crvenog križa, koji hrabro i nesebično pomažu migrantima od prvog dana njihovog dolaska u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.