KAKVO NAS LJETO OČEKUJE

Majstorović za Avaz.ba: U BiH nema bojazni od žestokog nevremena koje će zadesiti susjednu državu

A. Sa.

21.6.2018

Meteoalarm Hrvatske je za sutra izdao crveno upozorenje za obalna područja Kvarnera, Velebitskog kanala i zapadne Istre. Uz najavljene obilne kišne padavine dodaju da će vjetar dostizati brzinu do 150 km/h.

- Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visok nivo opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebno pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu - stoji u upozorenju za građane Hrvatske.

BiH neće, kaže za Avaz.ba meteorolog Željko Majstorović, zahvatiti nevrijeme kao susjednu Hrvatsku.

- Front ide sa sjevera pa će tako prvo zadesiti Hrvatsku i nadamo se da će se tamo „istresti“ pa je samim tim i manja opasnost za našu zemlju. Neće biti velikih nepogoda u BiH, zbog čega nema razloga za paniku. Nešto manje nepogode očekuju se u sjevernoj Bosni. Temperature će sutra biti znatno niže, ali već prvog dana vikenda nas očekuje poboljšanje – kazao nam je Majstorović.

Danas u 12.07 sati i zvanično je počelo ljeto. A novo godišnje doba bit će, priča Majstorović, dosta promjenljivo.

- Sutra (petak, op. a.) nas očekuje malo zahlađenje, vikend sunčan, pa ponovo početkom nove radne sedmice nešto niže temperature. Od ponedjeljaka nas stiže novi front sa zapada, jako kišovit. Znači, vrijeme iduće sedmice će biti kao i ove – dosta promjenljivo. Sličan će biti cijeli juli. Tek krajem jula i početkom avgusta možemo očekivati tropske vrućine. Poslije tog tropskog vala uslijedit će ponovo promjenljivo vrijeme, praćeno uglavnom kišom – priča nam meteorolog.

Temperature će, uprkos padavinama, biti iznad višegodišnjeg prosjeka.

- Dakle, očekuje nas kišovito i promjenljivo ljeto. Više nalik na tropsku klimu nego na našu, što je sve posljedica klimatskih promjena – zaključuje naš sagovornik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.