BIH

Hoće li Božo Mihajlović biti pritvoren?

Mihajlović: Optužen za krađu 300.000 KM

R. I.

21.6.2018

Danas je u jednom niskotiražnom SDA portalu Božo Mihajlović, protiv kojeg je Tužilaštvo BiH predalo optužnicu Sudu BiH na potvrđivanje, dao veliki intervju na nekoliko strana u kojem do detalja nedopustivo i protuzakonito komentira postupak koji se vodi protiv njega te očekivano iznosi i niz dezinformacija i diskvalifikacija zbog toga što je optužen za krađu 300.000 KM iz predmeta koji su mu bili povjereni. 

Na jednu stranu što se Mihajlović žali da mu dokazi protiv njega nisu dati u originalu – takve privilegije nikada nije imao niti jedan drugi optuženik – nego je problem što se u ovoj zemlji očito ne poštuju standardi uspostavljeni upravo u dosadašnjem radu Tužilaštva i Suda BiH.

Brojni su slučajevi na kantonalnom i državnom nivou da su optuženici odmah stavljani u pritvor iz razloga da ne uznemiravaju javnost svojim javnim istupima, odnosno signaliziraju drugim svjedocima kako da se ponašaju ili svojim izjavama vrše svojevrsni pritisak na pravosuđe.

Najsvježiji i najdrakonskiji je primjer Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, koji je zbog Mihajlovićeve politički motivirane optužnice nevin ležao u pritvoru Suda BiH. Nakon jednomjesečnog pritvora isti je poslan u kućni pritvor, a onda je ponovo vraćen u pritvorsku jedinicu samo zbog pola rečenice pozdravljanja s novinarima jer je to kvalificirano kao ometanje sudskog postupka i mogući utjecaj na svjedoke. Radončić je, potom, u pritvorskoj jedinici proveo više od dodatnih 30 dana.

Sad ostaje pitanje hoće li Tužilaštvo BiH i u slučaju Mihajlovića, čiji je ogromni intervju posljedično-pravno neuporediv s pola tadašnje benigne Radončićeve rečenice, postupiti u skladu sa standardom koji je važio za predsjednika SBB-a i Mihajlovića staviti u pritvorsku jedinicu?


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.