ANALIZA

U BiH su vehabije sve podjeljenije, u Srbiji jačaju utjecaj među Romima

Avaz.ba

25.6.2018

Teroristička, takozvana Islamska država (ISIL) izdaje svoj bilten „El-Naba“ (vijesti) i na bosanskom jeziku. To je jedan od detalja koji donosi najnovija analiza policijske agencije EU, EUROPOL-a.

Dokument koji se detaljno bavi sigurnosnom situacijom unutar EU, ali i van njenih granica, navodi da u prošloj godini na zapadnom Balkanu nije registriran nijedan teroristički napad.

Prenosi se i da je uočljiv pad aktivnosti džihadističkih grupa u našem regionu.

Kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, donosi se podatak da je do kraja decembra prošle godine oko 300 ljudi iz naše države otputovalo u Irak ili Siriju.

- Zaključno s 31. decembrom 2017., njih 107 je i dalje bilo u Siriji. Od tog broja, 61 je muškarac, a 46 je žena. Vjeruje se da je do kraja prošle godine 71 osoba iz BiH poginula u terorističkim organizacijama, dok ih se 41 vratila – navodi se u izvještaju.

Dodaje se i da je registriran samo jedan pokušaj da neko otputuje u Siriju i priključi se ISIL-u, ali da je osujećen.

Navodi se i da „postoje dokazi koji da se unutar ekstremističkih grupacija u BiH razvijaju podjele prema drugačijim ideološkim, pa i vjerskim ubjeđenjima.“

- To stvara osnov za unutrašnja neslaganja i mimoilaženja – ističe se u izvještaju.

U analizi EUROPOL-a navodi se i da je na Kosovu zabilježeno značajno smanjenje aktivnosti radikalnih grupa, te se to objašnjava i velikim brojem hapšenja koja su tamo izvedena.

Kada je Srbija u pitanju, primjetan je trend radikalizacije romske populacije. Njeni pripadnici su sve zastupljeniji u redovima ISIL-a, navodi se.

EUROPOL prenosi i podatke srbijanskih institucija da su supruge pripadnika ove terorističke organizacije koje su ostale kući, posebno aktivne u vrbovanju žena i nagovaranju da putuju u Siriju i Irak.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.