BIH

Nastupio vakuum koji može izazvati haos u radu FUP-a

Korman: Imenovan 20. juna 2014. godine / Karović: Veoma važna funkcija

Piše: M.R.S.

25.6.2018

Ensadu Kormanu, zamjeniku direktora Federalne uprave policije, istekao je mandat, a konkurs za izbor novog zamjenika direktora nije raspisan niti je Kormanu dato ovlaštenje da bude vršilac dužnosti do okončanja konkursa. Time je faktički nastupio vakuum, koji može proizvesti haos u radu ove institucije!

Opstruirala SDA

Konkurs nije raspisan, jer je tek nedavno imenovan Nezavisni odbor, čije je formiranje, prema informacijama iz Parlamenta FBiH, godinama prije opsturirala Stranka demokratske akcije, štiteći direktora FUP-a Dragana Lukača, dok se za istek mandata Kormanu itekako znalo.

Midhat Karović, predsjednik Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, istaknuo je da je funkcija zamjenika direktora veoma važna, a trenutno ga nema.

- Sad je haos. Niko nije imenovan da radi tu funkciju, a zamjenik direktora je taj koji ima sve ovlasti direktora FUP-a u odsutnosti direktora. Da direktor FUP-a ode na bolovanje ili odmor, a sezona je odmora, nema ko da rukovodi, potpisuje – rekao je Karović.

Naglasio je da je Kormanu mandat istekao u srijedu, 20. juna, a da Nezavisni odbor, koji treba provesti konkursnu proceduru, 7. juna nije završio konstituirajuću sjednicu.

- Nastavak sjednice treba biti 2. jula. Najmanje do tada, bit će pravni vakuum – kaže Karović te dodaje da Nezavisni odbor verificira i onoga ko će biti vršilac dužnosti zamjenika direktora.

Ići ubrzano

Neki od članova novog Nezavisnog odbora istaknuli su da je nemoguće uraditi sve na prvoj sjednici, ali da će o pitanju isteka mandata Kormanu, vjerovatno, razgovarati odmah 2. jula.

- Ići ćemo ubrzano – dodali su u Nezavisnom odboru, svjesni da imaju dosta materijala koje trebaju razmatrati, a koji se tiču i rada i mandata aktuelnog direktora FUP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.