TROŠKOVI

Koliko bh. institucije plaćaju zakup poslovnih prostorija: Za kiriju prošle godine dato 13,3 miliona KM!

MVPBiH: Apsolutni rekorder sa 5,3 miliona KM za kiriju

Piše: G. DAKIĆ

25.6.2018

Od ukupno 75 budžetskih korisnika na nivou institucija Bosne i Hercegovine troškove zakupa poslovnih prostorija u 2017. godini imalo ih je 57, a oni su iznosili 13,3 miliona maraka! 

Ambasade i rezidencije

Najviše novca za kiriju izdvojilo je Ministarstvo vanjskih poslova - 5,3 miliona maraka.

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, kaže za “Avaz” da je svjestan da su troškovi visoki i pojašnjava da je riječ o zakupu za diplomatsko-konzularna predstavništva, rezidencije i smještaj za zaposlene izvan BiH.

- Bosna i Hercegovina ima 56 predstavništava u DKP mreži. Uputili smo prijedlog Vijeću ministara da se šest objekata iz sukcesije proda. Od toga bismo mogli kupiti vlastite objekte u svim ili skoro svim zemljama u Evropi - dodao je Crnadak.


Crnadak: Upućen prijedlog Vijeću ministara BiH

Po visini zakupnina izdvajaju se i Direkcija za civilno zrakoplovstvo (720.639 KM), Državna agencija za istrage i zaštitu (698.349 KM), Direkcija za koordinaciju policijskih tijela (691.422 KM) te Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (622.257 KM).

Aleksandra Pandurević, član Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kaže da je prošle godine izdvojeno manje novca za zakup nego prethodnih godina.

Preispitati iznose

- Ranije se za tu namjenu izdvajalo više od 20 miliona KM. Dio sredstava iz klirinškog duga usmjeren je za rješavanje prostorija u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Istočnom Sarajevu. Vijeće ministara BiH naložio je na početku mandata svim agencijama da preispitaju visinu kirija. Direkcija za civilno zrakoplovstvo (BHDCA) u Banjoj Luci kvadrat zakupa plaća skuplje nego što bi ga plaćala bilo koja institucija na Marindvoru, a nalazi se daleko od centra Banje Luke - istakla je Pandurević.


Pandurević: Ranije se izdvajalo i 20 miliona KM

Ko najmanje izdvaja 

Najmanje troškove za kiriju imali su Agencija za sigurnost hrane (196 KM), Ministarstvo prometa i komunikacija (200 KM) i Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta (200 KM).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.