BURNA DEBATA

RS utrošila desetine miliona KM za lobiranje u SAD, ali bez rezultata

U BiH imamo političku krizu, ali za nju nije kriv Milorad Dodik, kaže Kesić

Igor Crnadak, Aleksandra Pandurević, Obrad Kesić. BN TV

Piše: E. Ma.

11.6.2022

Burnu debatu u emisiji "Izazov" na BN TV imali su Obrad Kesić, šef Predstavništva Republike Srpske u Sjedinjenim Američkim Državama, Igor Crnadak, bivši ministar vanjskih poslova BiH i Aleksandra Pandurević, članica Glavnog odbora SDS-a.

Između ostalog, izrečeni stavovi su da vlast u RS predvođena SNSD-om jača institucije BiH na štetu građana, a priznavanjem nametnute odluke Kristijana Šmita (Christian Schmidt) o finansiranju izbora, legalizirali su ulogu visokog predstavnika. Neefikasno je i Predstavništvo RS u SAD, jer nema dobru komunikaciju sa Vašingtonom, poručeno je, između ostalog, u emisiji "Izazovi".


SNSD ima iskrenu namjeru da vrati nadležnosti na nivo RS

- Vašington hoće izmjene Dejtonskog sporazuma i podršku centralizaciji Bosne i Hercegovine - tvrdi Kesić.

 On navodi da su sankcije prema članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku političke.

- Oni traže da mi budemo poslušni i da mijenjamo Dejtonski sporazum, da prihvatamo ono što je izmijenjeno u Dejtonskom sporazumu i da im kažemo: „Sve ovo što ste radili kad ste prebacivali nadležnosti je uredu, mi hoćemo da podržimo izgradnju visokocentralizovane države, unitarne BiH.“. I na taj način mi bismo imali odlične odnose sa Stejt Departmentom - objašnjava Kesić, šef Predstavništva RS u SAD.

Ovu tezu negirao je bivši ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

- Iz Amerike, iz Vašingtona ne postoje zahtjevi prema Dodiku, niti prema bilo kome u RS da mijenja Dejton na štetu RS. Ja sam bio gost velike konferencije povodom 20. godina Dejtona, kao ministar inostranih poslova tada je već rečeno da se treba zaboraviti trošenje energije na krupne promjene Dejtona, nego energiju usmjeriti na unutrašnji dijalog, unutrašnji dogovor - kaže Crnadak.

Osvrćući se na izjavu šefa Predstavništva RS u SAD da SNSD ima iskrenu namjeru da vrati nadležnosti na nivo RS, Crnadak je upitao zašto to nije urađeno.

- Ako je ovo tačno što gospodin Kesić kaže iskrena namjera SNSD da vrati nadležnosti i da rade sve ispravno u skladu sa Ustavnom, moje pitanje je zašto nisu završili. Danas je 10. juni, danas smo trebali da imamo vojsku RS, UIO RS po zaključcima iz 10. decembra - naveo je Crnadak.

U BiH imamo političku krizu, ali za nju nije kriv Milorad Dodik, kaže Kesić.

- Nije Milorad Dodik sada izveo ovu krizu, mi znamo vrlo dobro zašto smo u sukobu sa takozvanim visokim predstavnikom, znamo zašto smo u sukobu sa dijelom međunarodne zajednice, jer je nametnuo zakon kojim se kriminalizuje većina građana RS - istakao je on.

Čujem gospodina Kesića, kaže takozvani Visoki predstavnik, uredu, svi smo rekli da je upitan njegov legitimitet, ali kako to da poslije njegove odluke da se 12 miliona maraka prebaci na račun CiK-a BiH, gospodin Tegeltija i njegov Savjet ministara za manje od 24 časa legalizuju nametnutu odluku Visokog predstavnika, koji je takozvani i kojeg oni ne priznaju, upitao je Crnadak.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija predložio je povećanje budžeta BiH za 77 miliona maraka, navela je Pandurević, ističući da je time priča o vraćanju nadležnosti pala u vodu.

- Znate li gdje idu te pare? UIO i Oružanim snagama za primanje 500 zaposlenih, ako nešto ukidate, smanjujete mu budžet. 130 miliona budžet BiH povećao SNSD, za 10. godina vlasti SDS budžet povećan za 0 KM. To govori da SNSD jača institucije BiH, jer uzima od opština - pojasnila je ona.


Imamo tešku komunikaciju sa Vašingtonom

Komunikacija Predstavništva RS u SAD sa tamošnjom administracijom nije zadovoljavajuća, ocijenio je šef ovog tijela, Obrad Kesić.

- Imamo tešku komunikaciju sa Vašingtonom. Na neki način, otkako je otišao gospodin Džonatan Mur mi nismo imali dobre komunikacije i dobre odnose sa Stejt Departmentom - istakao je.

Kontra argumente imala je Aleksandra Pandurević:

- Ali, gospodine Kesiću, vaš posao je da napravite te dobre odnose. U budžetu RS piše da imate 570.000 budžet. Do 2015. je to Predstavništvo potrošilo 11 miliona dolara - kazala je Pandurević.

Predstavništva RS su dobra ideja, koje je vlast u RS zloupotrijebila. Desetine miliona maraka su date za lobiranje, ali bez konkretnih rezultata, rečeno je u emisiji "Izazovi", prenosi BN TV.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.