IMENOVANJA

Ništa ne rade, a primaju plaću od 4.000 maraka

Vijeće ministara imenovalo nove članove, Parlament BiH treba potvrditi

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

28.6.2018

Pred poslanicima Predstavničkog doma BiH na sjednici 5. jula naći će se prijedlog Vijeća ministara BiH da budu imenovani novi članovi Komisije za koncesije BiH.  

To je komisija koja ima 14 zaposlenih i postoji očigledno samo kako bi se za njihove plaće i druge naknade i troškove godišnje iz budžeta trošilo oko milion maraka. Primanje članova Komisije kreću se oko 4.000 KM.

Stara imena

U proteklom periodu dosta se pisalo o ovoj komisiji, čiji su članovi godinama primali plaću, a nisu ništa radili, a uz sve nekima je mandat bio istekao i prije osam godina.

Vijeće ministara BiH konkurs za izbor novih članova raspisalo je još 2016. godine, ali se njegova realizacija odugovlačila sve donedavno, kada su konačno Parlamentu BiH poslana imena novih članova.

Među njima su od sedam imena čak tri stara, i to Milomir Amović, Mensur Šehagić i Anto Matić.

U Komisiju bi kao podmladak trebali ući Zoran Đerić, aktuelni savjetnik člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, a na listi onih koje je izglasalo Vijeće ministara je i Dragan Milović.





Faksimil odluke Vijeća ministara: Okončan maratonski konkurs

Skup zakup

Milović je aktuelni pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića. Zanimljivo je da je upravo Šarovićevo ministarstvo zaduženo za realizaciju ove odluke. 

Novi članovi Komisije u kojoj se nerad najviše plaća u BiH su i Mirsad Džaferović i Adnan Adilović.

Sjedište ove komisije je u Banjoj Luci, gdje plaćaju zakup za prostorije više od 70.000 KM godišnje.

 Potrošili oko 14 miliona 

Komisija za koncesije formirana je 2002., a s radom je počela dvije godine kasnije. Od tada do danas na njeno (ne)funkcioniranje potrošeno je oko 14 miliona KM, a da nije izdala nijednu koncesiju, jer za to ustvari nije ni nadležna!

S obzirom na to da je i u Parlamentu BiH bilo poslaničkih pitanja o tome „šta radi ova komisija“, a da odgovor nije nikad stigao, pravi potez očigledno bi bilo njeno ukidanje, a ne omogućavanje daljnjeg isisavanja novca iz budžeta BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.