BIH

Ruiz Kalavera danas počinje dvodnevnu posjetu BiH

Ruiz Kalavera u posjeti BiH

Srna

2.7.2018

Direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Ženeviv Ruiz Kalavera (Genoveva Ruiz Calavera) započinje danas dvodnevnu posjetu BiH.

Iz Delegacije EU u BiH navode da će Ruiz Kalavera prvog dana posjete održati sastanak na ministarskom nivou u okviru Strukturalnog dijaloga o pravosuđu.

Direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju će se prvog dana posjete sastati i s predstavnicima vlasti te prisustvovati završnoj konferenciji projekta "Konsolidacija i daljnji razvoj pravosudnog informaciono-komunikacionog sistema", koji je finansirala EU.

Projekt "Konsolidacija i daljnji razvoj pravosudnog informaciono-komunikacionog sistema", koji je provodilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTS) BiH, imao je za cilj da doprinese efikasnijem radu pravosuđa i boljim uslugama za građane BiH.

U okviru projekta je unaprijeđen način izdavanja uvjerenja o (ne)vođenju krivičnog postupka u sudovima, razvijen kalkulator predvidivih troškova sudskog postupka te mobilna aplikacija "E-sud", koja omogućava pristup sudskim predmetima putem mobilnog telefona.

Protokolom posjete BiH predviđeno je da se direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju obrati novinarima na konferenciji nakon Strukturalnog dijaloga o pravosuđu u zgradi EU Delegacije.

Konferencija za novinare nakon Strukturalnog dijaloga predviđena je za 13 sati.

Završna konferencija EU projekta "Konsolidacija i daljnji razvoj pravosudnog informaciono-komunikacionog sistema" bit će održana u 14 sati u hotelu "Bristol", dok su izjave za medije Kalavere i predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije predviđene za 14.30 sati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.