BIH

Ivanić: Pozivam Hrvatsku da oslobodi Lukaića, sve drugo bi moglo dovesti do nepoželjnih odnosa

Mladen Ivanić

S. DEGIRMENDŽIĆ

3.7.2018

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, nakon sjednice kolektivnog šefa države kazao je novinarima da je Predsjedništvo BiH razmatralo status državne imovine u Hrvatskoj.

- Mi smatramo da tu postoji mnogo elemenata koji ugrožavaju pravo naših subjekata. Pravobranilaštvo u najkraćem mogućem roku treba stupiti u kontakt s pravobranilaštvom u Hrvatskoj, da vidimo šta se tu može uraditi, a entitetske vlade trebaju pokrenuti aktivnosti na zaštiti imovine, budući da je ona najvećim dijelom u vlasništvu entiteta -  kazao je Ivanić.

Podsjetio je da se najveći dio imovine odnosi na onu koja se nalazi u pasivnom podbilansu entiteta, kojim upravljaju entitetske vlade.

- Zato predstoji poziv vladama entiteta da otvore sudske procese za zaštitu imovine i pripreme sve moguće dokaze - istakao je Ivanić.

U suprotnom Bosni i Hercegovini preostala bi tužba za zaštitu svojih prava, do čega, kako smatra Predsjedništvo BiH, ipak neće doći.

Ivanić je kazao da je Predsjedništvo BiH razgovaralo i o migrantskoj krizi u našoj zemlji, te da je podržalo zaključke Vijeća ministara o ovom pitanju. Rekao je da se u našoj zemlji trenutno nalazi oko 2.500 migranata, a da ih je bilo 7.658.

- Blizu 650 ih je prošle sedmice vraćeno u Srbiju i Crnu Goru. Priliv je smanjen s nekih 50 dnevno na 20. Predsjedništvo će u kraćem roku sazvati direktore svih sigurnosnih agencija da se uozbiljimo u poslu i spriječimo daljnji priliv nelegalnih migranata - rekao je on.

Ivanić je iznio i svoj lični stav o hapšenju Dane Lukaića u Hrvatskoj te je ocijenio da ono predstavlja pokušaj pritiska na organizatore kako bi se spriječilo obilježavanje sjećanja na žrtve stradale u Drugom svjetskom ratu u Jadovnom, a kojem je i on nedavno prisustvovao.

On smatra da se hapšenjem Lukaića, kojeg Hrvatska sumnjiči da je 1992. godine više puta zapovijedio, a i sam počinio ratni zločin prema zarobljenicima u logoru Manjača, dovodi do jednog novog pravosudnog principa u zemljama susjedstva, te da je BiH trebala biti obaviještena o tom činu.

- Zemlje su se obavezale da će svoja saznanja dostaviti zemljama domaćinima, ukoliko neka saznanja imaju. Mislim da je Hrvatska ovim otvorila nešto što je potpuno neprimjereno. Pozivam da oslobode Lukaića i ako eventualno imaju bilo kakve dokaze da ih dostave institucijama BiH. Sve drugo, bojim se da ćemo ući u nešto što sigurno neće ostaviti pozitivne efekte po naše međusobne odnose. Ovo je bilo potpuno nepotrebno. Danas su predstavnici Ambasade BiH u Hrvatskoj posjetili Lukaića i pomoći će mu koliko budu mogli u pravnoj zaštiti. Naravno, sve se mora raditi u dogovoru s njegovom porodicom - rekao je Ivanić.

Predsjedništvo BiH, kazao je Ivanić, razmatralo je i aktivnosti Vijeća ministara BiH u oblasti procesa evropskih integracija.

- Stiglo je 695 dodatnih pitanja. Pitanja se odnose na kriterije. Radne grupe trebaju pripremiti odgovore. Mi očekujemo da sve bude uredu. To bi trebalo biti u kratkom roku završeno, ali trenutno ne možemo govoriti o tačnim datumima - zaključio je Ivanić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.