EKSKLUZIV

Tužilaštvo BiH pisalo Državnom sudu: Mamić neće biti izručen Hrvatskoj

Mamić: Može se slobodno kretati u BiH

Piše: M. AŠČIĆ

4.7.2018

Tužilaštvo BiH uputilo je jučer Državnom sudu prijedlog u kojem navodi da ne postoje uvjeti da Hrvatskoj bude izručen Zdravko Mamić, savjetnik Nogometnog kluba Dinamo, kojeg ta država potražuje po Interpolovoj potjernici izdatoj od Županijskog suda u Osijeku, ekskluzivno saznaje „Dnevni avaz“ iz izvora bliskih Tužilaštvu. 

Olakšali Sudu

Mamić se, nakon što je nepravomoćno osuđen u Hrvatskoj na šest i po godina zatvora, prebacio u BiH, u Međugorje, ali je hrvatsko pravosuđe ekspresno zatražilo njegovo izručenje. Sud BiH nedavno je poništio prvostepeno rješenje kojim se odbija zahtjev da Mamić bude izručen Hrvatskoj i sve vratio na vijećanje vanraspravnom vijeću ove institucije.

Ali, ovim novim prijedlogom Tužilaštva BiH, koje je, ustvari, razmatralo zahtjev Ministarstva pravde Hrvatske, koje je 18. juna zvanično zatražilo izručenje Mamića, nije zatražen ni pritvor za optuženika, o čemu je obaviješten i Sud.

Tako je Tužilaštvo BiH, koje prema zakonu učestvuje u postupku nakon prijema ekstradicijske dokumentacije, olakšalo Sudu, što, praktično, znači da nema ni teoretske šanse da Mamić bude izručen pravosuđu Hrvatske.

Obavijest ministru

Sudska je procedura da sudija za prethodni postupak, koji je i dobio prijedlog Tužilaštva BiH, uputi mišljenje vanpretresnom vijeću da nisu ispunjene pretpostavke za izručenje, o čemu će oni, prema zakonu, o svemu obavijestiti bh. ministra pravosuđa Josipa Grubešu. Kako je riječ o strogo formalnoj proceduri, ovakvim prijedlogom Tužilaštva BiH više nema nikakve šanse da se Mamić izruči Zagrebu, čime se saga o najtraženijem hrvatsko-bosanskom bjeguncu, kako stvari stoje, privela kraju.

Dobio i ličnu kartu 

Mamić je prije nekoliko dana dobio i ličnu kartu, koju mu je izdao MUP u Tomislavgradu. Ovo nam je jučer potvrdio i njegov advokat Zdravko Rajić.

- Tačno je da je dobio osobnu iskaznicu, prijavljen je u CIPS i to je sve što sada mogu reći – rekao je Rajić za „Avaz“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.