BIH

Bračni par Mešanović iz Tuzle osumnjičen za utaju poreza od 362.000 KM

Fena

4.7.2018

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Muhameda Mešanovića (50) i Esmeralde Isabegović-Mešanović (43) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici i odgovorne osobe u kompaniji "Duero" d. o. o Tuzla počinili produženo krivično djelo porezne utaje. 

Optužnica ih tereti da su kao odgovorne osobe u kompaniji "Duero" u periodu od početka 2011. do decembra 2015. godine, u namjeri da za kompaniju izbjegnu plaćanje poreza propisanih poreznim zakonodavstvom u FBiH, Poreznoj upravi FBiH nisu dostavljali podatke za utvrđivanje iznosa poreznih obaveza za veći broj osoba angažiranih na privremenim i povremenim poslovima u kompaniji.

Suprotno odredbama Zakona o porezu na dohodak FBiH optuženi u glavnoj knjizi kompanije nisu iskazali isplate izvršene fizičkim licima te nisu izvršili obračun i Poreznoj upravi FBiH prikazali i platili pripadajuće poreze, doprinose i naknade u periodu od pet godina.

U optužnici je navedeno da su za komapniju izbjegli plaćanje poreza i doprinosa socijalnog osiguranja u ukupnom iznosu većem od 362.000 KM, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.