AVAZ SAZNAJE Zbog kršenja evropskih energetskih direktiva

EEZ razmatra uvođenje sankcija BiH!

E. HALIMIĆ
04.07.2018 18:19

Foto: Vijeće ministara još nije usvojilo Uredbu EU iz 2013. godine

Evropska energetska zajednica (EEZ) razmotrit će uvođenje sankcija protiv BiH, a sve zbog neispunjavanja uvjeta na koje je naša država pristala pristupajući EEZ-u, saznaje „Dnevni avaz“.  

Direktna šteta

Ovog puta, EEZ je pokrenuo slučaj jer Vijeće ministara BiH nije uspjelo u domaće zakonodavstvo implementirati odredbe Uredbe Evropskog parlamenta i Vijeća od 17. aprila 2013. godine. Uredba EU je o smjernicama za transevropsku energetsku infrastrukturu.

Direktna posljedica neimplementacije te evropske uredbe na državnom nivou jeste izostanak svih energetskih projekata koje bi mogla finansirati EU ili koji bi bili realizirani s nekom od članica Unije, a njihova vrijednost je višemilionska. Pritom se misli na projekte u oblasti i plina i električne energije.

Poseban dio Uredbe odnosi se na interkonekcije ili uvezivanje energetskih sistema članica EU s državama članicama Evropske energetske zajednice.

Izričito članom 2. stavom 10. Uredbe traži se uspostava „nacionalnog regulatornog tijela“. Pod tim se podrazumijeva jedna državna regulatorna institucija koja bi u ovom slučaju bila zadužena za saradnju s Evropskom unijom, EEZ-om, a odobravala bi i nominirala energetske projekte.  

 - Do 16. novembra 2013., svaka država članica određuje jedno nacionalno nadležno tijelo koje je odgovorno za olakšavanje i koordinaciju postupka izdavanja dozvola za projekte od zajedničkog interesa - navodi se u članu 8. stav 1. Uredbe.

Dodaje se da su projekti od zajedničkog interesa prihvatljivi za finansijsku pomoć Unije u obliku bespovratnih sredstava za radove ako nacionalno regulatorno tijelo može jasno dokazati značajne pozitivne vanjske učinke koje projekti donose.

Preuzete obaveze

Portparol Evropske energetske zajednice Barbora Pojner (Poyner) potvrdila je za „Avaz“ da je slučaj pokrenut zbog činjenice da se BiH ne pridržava preuzetih obaveza.

  • Pojner: Neophodno imenovanje nacionalnog nadležnog tijela
    Pojner: Neophodno imenovanje nacionalnog nadležnog tijela

 - Potrebno je da BiH donese i provede zakone, propise i administrativne odredbe predviđene Uredbom EU 347/2013. Svrha ove uredbe jeste da pojednostavi postupak izdavanja dozvola i olakša ulaganja u energetsku infrastrukturu kroz imenovanje nacionalnog nadležnog tijela koje bi funkcioniralo po principu „one stop shop“ u smislu da se sve odluke, svi dokumenti i potrebne dozvole mogu dobiti na jednom mjestu - pojasnila je Pojner. 

Dodala je da EEZ do danas nije primio nikakve podatke iz BiH o donošenju državnih zakona, propisa i administrativnih odredaba potrebnih za usklađivanje s legislativom EU.   

Poboljšati regulatorni okvir  

Pojner je pojasnila da Uredba EU, između ostalog, podrazumijeva i objavljivanje priručnika o postupcima za potencijalne investitore i njihove projekte.

 - Također, BiH mora poboljšati regulatorni okvir u oblasti energetike i novim državnim mjerama uključiti javnosti u cjelokupan proces izgradnje energetske infrastrukture - istakla je Pojner.

NA VRH