BIH

Jasmina Selimović nova dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

Jasmina Selimović

Avaz.ba

6.7.2018

Prof. dr. Jasmina Selimović postala je druga dekanesa u 65 godina rada Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici Vijeća Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Nova dekanesa Fakulteta izabrana je na mandatni period 2018./2019. – 2021./2022. 

Trenutni vršilac dužnosti dekana Fakulteta, prof. dr. Meliha Bašić će svoju dužnost obavljati do 1. oktobra 2018. godine.

Prof. dr. Jasmina Selimović je rođena 29. jula 1979. godine u Sarajevu, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Titulu diplomiranog ekonomiste stekla je 2003. godine na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a 2012. godine ponijela je titulu doktora ekonomskih nauka, odbranivši doktorsku disertaciju iz oblasti kvantitativnih finansija.

Prof. dr. Jasmina Selimović je vanredna profesorica na Katedri za finansije i Katedri za kvantitativnu ekonomiju. Bila je gostujući predavač na velikom broju međunarodnih ekonomskih fakulteta i poslovnih škola u Evropi i u SAD, te je autor i koautor brojnih naučnih i stručnih radova i knjiga.

S obzirom na to da Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu posjeduje evropsku EPAS programsku akreditaciju i američku AACSB institucionalnu akreditaciju, što ga čini jedinim međunarodno akreditovanim fakultetom u Bosni i Hercegovini, važno je istaći da je buduća dekanesa bila jedna od najzaslužnijih osoba za njihovo sticanje.

- Ekonomski fakultet u Sarajevu i u narednom periodu treba održati lidersku poziciju u oblasti visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Nastavit ćemo s unapređivanjem nastavnih i naučnoistraživačkih aktivnosti na našem Fakultetu. Intenzivirat ćemo međunarodnu saradnju i mobilnost naših nastavnika i studenata, kao i saradnju s poslovnim sektorom. Cilj nam da budemo prepoznati kao izvor dobrih ideja, znanja i kvalitetnog obrazovanja. Ekonomski fakultet u Sarajevu, regionalno, treba biti sinonim za akademsku izvrsnost i garant za uspješnu budućnost naših studenata - ističe profesorica Selimović kao viziju u mandatnom periodu.

Novo rukovodstvo Fakulteta, sa prof. dr. Jasminom Selimović na čelu, nastavit će dosadašnji put uspjeha i modernizacije s posebnim fokusom na postizanje vrhunskih rezultata, s ciljem da postanemo prestižna visokoškolska institucija u domenu ekonomskih i poslovnih nauka na području jugoistočne Evrope - stoji u saopćenju Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.