BIH

Konačište u Liplju, sutra preko Udrča

E. Sk.

8.7.2018

Nekoliko hiljada učesnika 14. Marša mira Nezuk – Potočari smjestili su se u kamp u zvorničkom naselju Liplje gdje će i prespavati.

Prvi dan, prema riječima organizatora, prošao je bez problema. Učesnici Marša mira imali su poteškoća sa savladavanjem kaljavog i klizavog puta, ali niko od njih nije ni pomislio na odustajanje.

Također, navode organizatori, bilo je i uobičajenih medicinskih intervencija zbog žuljeva, ali su ljekarski timovi i te nedaće stavili pod kontrolu.

U Liplju je organiziran historijski čas i to u blizini područne škole “Sveti Sava” gdje je 1992. godine bio logor za Bošnjake zvorničkog kraja. Ujedno to je jedini oslobođeni logor u vrijeme agresije na BiH. Poslije historijskog časa održane su promocije knjiga i projekcije dokumentarnih filmova.

Iza učesnika Marša mira su 33 kilometra. U ponedjeljak ujutro učesnici iz Liplja kreću put Kamenice i Gloda, a nakon pauze zaputit će se preko planine Udrč, najzahtjevnije dionice staze natopljene krvlju. Sutrašnji boravak u kampu planiran je u mjestu Mravinjci na teritoriji Općine Bratunac.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.