BIH

Salko Bukvarević obrazložio poslanicima predloženi zakon i ustvrdio da je rađen s boračkim udruženjima

J. Alibegović

M. R. S.

10.7.2018

Uprkos tome što je veliki broj demobilisanih boraca nezadovoljan predloženim zakonom i protestira pred Parlamentom, Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja FBiH, obrazlažući poslanicima predloženi zakon, ustvrdio je da je rađen s predstavnicima boračkih udruženja.  

Prema zakonu, pravo na dodatak imaju demobilisani borci određenih godina starosti, ali ako su nezaposleni bar godinu i ako taj borac i njegov bračni parnter nemaju novca za život.

Tako, pojasnio je Bukvarević, pravo na borački dodatak imaju demobilisani borci stariji od 65 godina, pod uvjetom da on i njegov bračni partner nemaju sredstava za život, zatim borac stariji od 60 godina ako je bio godinu u oružanim snagama i također nema sredstava za život i na birou je barem godinu, kao i žena borac koja je starija od 55 godina, na birou je godinu i ona i njen partner nemaju sredstava za izdržavanje, te demobilisani borac stariji od 57 godina ako je tri godine bio u ratu, na birou je godinu i on i njegov partner nemaju novca za život.

Zakon predviđa javnu objavu Jedinstvenog registra boraca.

Bukvarević je napomenuo da demobilisani borci već osam godina nemaju "svoj" zakon, a predlaže da se u budućnosti pristupi izradi jedinstvenog zakona koji bi obuhvatio postojeća četiri zakona koja se tiču određenih boračkih kategorija, kao i ovaj o demobilisanim borcima.

Dodao je da svi ti zakoni godišnje proizvode 570 miliona obaveza po FBiH, te 55 miliona maraka obaveza kantona.

Na zakon je već uloženo čak 40 amandmana zastupnika DF-a, SDP-a i SDA.

Tokom diskusije, zastupnik SBB-a Munib Jusufović upitao je ministra Bukvarevića hoće li pripadnici Armije i HVO-a, koji žive u Distriktu Brčko, ostati diskriminirani. Podsjetio je da entitetski zakoni ne važe na teritoriju Distrikta Brčko, te istakao da se može desiti da se prazni prostor Distrikta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.