SREBRENICA

Federika Mogerini i Johanes Han: Danas se sjećamo jednog od najmračnijih momenata čovječanstva

Agencije

Avaz.ba

11.7.2018

Visoka predstavnica i potpredsjednica Evropske unije, Federika Mogerini (Federica Mogherini) i komesar za proširenje, Johanes Han (Johannes Hahn) povodom komemoracije genocida u Srebrenici prisjetili su se žrtava i izrazili saučešće preživjelima, porodicama i prijateljima onih koji su stradali.

- Danas obilježavamo 23. godišnjicu genocida u Srebrenici. Dok se neke od žrtava još uvijek ukopavaju, želimo iskazati saučešće preživjelima, porodicama i prijateljima onih koji su stradali i izgubili svoje živote. 

Ova komemoracija podsjeća nas na jedan od najmračnijih momenata čovječanstva i moderne evropske historije, kao i na našu obavezu da spriječimo da se takav zločin ikada više ponovi.

Dok se prisjećamo, imamo odgovornost izgraditi bolju budućnost za generacije koje dolaze, budućnost zasnovanu na pomirenju, izbjegavajući djela i retoriku koja vode ka podjelama.

Naši partneri u regiji nedavno su pokazali da je moguće ostvariti zajedničko razumijevanje i dobre susjedske odnose.

Kolektivno poštovanje, priznavanje i sjećanje mogu pomoći u izgradnji bolje budućnosti za sve.

Evropska unija nastavit će podržavati građane Bosne i Hercegovine u prevazilaženju ostavštine prošlosti i napredovanju zemlje na njenom evropskom putu - kazali su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.