BRISEL

Han: U EU nema mjesta za negatore genocida

Evropska komisija upozorila je sve izabrane zvaničnike u Bosni i Hercegovini da ne smiju negirati genocid u Srebrenici niti sve druge presude međunarodnih sudova

Han i Preda. Arhiv

S. N.

8.7.2019

Evropska komisija upozorila je sve izabrane zvaničnike u Bosni i Hercegovini da ne smiju negirati genocid u Srebrenici niti sve druge presude međunarodnih sudova.

Komesar za proširenje Johanes Han (Johannes Hahn), odgovarajući na jedno od poslaničkih pitanja, istakao je da "konačna presuda u suđenju Radovanu Karadžiću zatvara slučaj jednog od najtragičnijih događaja u recentnoj evropskoj historiji".

- Evropska komisija redovno ističe u komunikaciji s bh. političkim liderima da oni moraju biti primjer u poštivanju odluka međunarodnih tribunala. Naglašavamo da se oni trebaju suzdržavati od bilo kakvih izjava ili djela koja bi mogla pod sumnju dovoditi u pitanje neovisnost procesa te da moraju izbjegavati i osuđivati bilo kakve inicijative koje bi mogle povećavati tenzije - naveo je Han.

On je odgovorio na pitanje izaslanika prošlog saziva Evropskog parlamenta za BiH Kristijana Dan Prede (Cristian), koji je upozorio na stalna nastojanja nekih zvaničnika iz entiteta Republika Srpska koji negiraju genocid u Srebrenici i veličaju osuđene ratne zločince.

- U našoj komunikaciji, ali i dokumentima, jasno je navedeno da u EU nema mjesta za one koji koriste retoriku za raspirivanje strasti, a pogotovo za one koji glorificiraju osuđene ratne zločince, na kojoj god strani oni bili. Daljnje aktivnosti na produbljivanju pomirenja od ključne su važnosti za proces učvršćivanja mira i stabilnosti u regionu.

Sve države se moraju jednodušno obavezati i to pokazati riječju i djelom da su opredijeljene za prevladavanje prošlosti tako što će raditi na pomirenju i rješavanju otvorenih pitanja i u ovoj oblasti mnogo prije nego što uđu u EU - naveo je Han.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.